Пиштаљка: Средства Министарства пољопривреде само удружењима блиским врху државе

Министарство пољопривреде (Фото: N1)

Министарство пољопривреде доделило је крајем маја Савезу винара и виноградара Србије (СВС) чије седиште се налази на истој адреси на којој је и огранак тог министарства Управа за аграрна плаћања, максималан износ из средстава за подршку удружењима за развој пољопривреде, објавио је портал Поштаљка.

На јавном конкурсу за доделу државне помоћи за пројекат „Едукација и саветовање о значају развоја виноградарског и винарског сектора кроз модернизацију производње и прераде“ СВС је добио милион динара.

„Ово ново удружење, регистровано пре мање од годину дана, на својој Фејсбук страници има објаву са фотографијом мартовске седнице управног одбора у проширеном саставу на којој се налази и син председника Републике Данило Вучић. Kоја је функција Данила Вучића у овом удружењу и да ли је има, Пиштаљка није успела да сазна јер из удружења нису одговорили на наше питање. На сајту организације син председника није наведен као део руководства, управног или надзорног одбора“, објавила је Пиштаљка.

Подсећају да је Савез винара и виноградара 14. фебруара организовао манифестацију „Свети Трифун на Савском венцу“ коју је посетила председница Владе Ана Брнабић и у говору најавила да ће држава уложити 300 милиона евра у наредних десет година у виноградарство. И том догађају присуствовао је син председника Данило Вучић.
Савез винара и виноградара окупља 12 удружења произвођача вина са ознаком географског порекла са територије Србије, а настао је на иницијативу председника Србије Александра Вучића.

За заступника је именован Стеван Рајта, кога је у Политици 2008. године Александар Вучић, тада опозициони политичар, хвалио као најбољег познаваоца вина у Србији.

На истом конкурсу, пише „Пиштаљка“ Недимовићево министарство доделило је 700.000 динара Савезу удружења одгајивача говеда чији је заступник саветница министра Сања Бугарски, иначе чланица председништва Социјалдемократске партије Србије Расима Љајића.

„На питање да ли је Бугарски и даље саветница министра, из Министарства пољопривреде нам је одговорено да је она и даље сарадник министарства“, објашњава портал.
Милион динара на конкурсу добило је удружење „Амикус“ које је исти износ добило и прошле године, а успешно је и на другим државним конкурсима, без обзира на то да ли је реч о превенцији насиља у породици, екологији или туризму.

Kако је Пиштаљка навела, заступник „Амикуса“ је Јасмина Рогановић, супруга Предрага Рогановића извршног директора утицајне медијске компаније „Адриа медиа група“, издавача дневника „Kурир“ и бројних других часописа.

„Амикус“ је основан крајем 2018. године, а већ наредне бележио пословни приход од 3,3 милиона динара.

Државну помоћ за развој пољопривреде добила су и два удружења из Инђије којима је у једном периоду заступник био посланик председник Народне сељачке странке Маријан Ристичевић.Бета

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.