Упозорење: Пудер за бебе „Џонсон и Џонсон“ изазива рак?

БЕБИ-пудер компаније „Џонсон и Џонсон“, који садржи талк контаминиран азбестом, за који постоје бројне тврдње да изазива рак, и даље се продаје у Србији! Његова продаја, међутим, обуставља се за тржишта САД и Канаде.
Да овог пудера заиста има на полицама у нашим радњама, уверили су се и репортери „Новости“. Кључне информације о овом производу, на позадини амбалаже, одштампане су врло ситним словима и неопходна је лупа да се прочита састав. Ту се, ипак, може видети да је основни састојак производа – спорни талк.

Шеф правног тима Националне организације потрошача Србије Младен Алфировић каже да надлежни морају да реагују поводом спорног беби-пудера.

– Захтевамо од надлежне санитарне инспекције да се огласи и да каже да ли су нешто предузели, а ако нису шта конкретно планирају да ураде да би се утврдило да ли је тај производ безбедан – каже Алфировић за „Новости“. – Али, није довољно да само саопште да је производ безбедан, већ да доставе доказ за то, да наведу шта су радили, кога су контролисали.

Алфировић наглашава да ако се у свету сумња у безбедност тог беби-пудера, наши надлежни треба да реагују по службеној дужности.

– Реч је о производу који је регулисан Законом о безбедности предмета од опште употребе. Тај Закон посебно апострофира козметичке препарате и производе који долазе у контакт са кожом, где су нарочито угрожене бебе и деца – објашњава наш саговорник. – Талк је један од таквих производа и ако садржи канцерогене материје његово присуство у нашим радњама је врло проблематично.

Представништво компаније „Џонсон и Џонсон“, са седиштем у Швајцарској, у одговору нашој редакцији тврди да су и даље чврсто уверени у безбедност њиховог пудера за бебе и да то потврђују бројне независне научне студије.

– Одлучили су да престанемо са производњом „Џонсоновог“ пудера за САД и Канаду да бисмо, због ковида 19, проценили приоритете у пословима и производњи – наводе из ове компаније. – Потражња за „Џонсоновим“ беби-пудером почела је да опада у Северној Америци, углавном због промена у понашању потрошача, делимично покренутих и због погрешних информација о безбедности овог производа и константном писању у медијима о судским парницама које се покрећу у вези са овим пудером.

Компанија „Џонсон и Џонсон“ годинама је у центру оптужби да је талк који се налази у њиховим производима, контаминиран азбестом и да изазива рак. Против овог америчког фармацеутског гиганта тужбе је поднело готово 20.000 потрошача у САД тврдећи да је због коришћења њихових производа, укључујући и беби-пудер, добило канцер.

Компанији је било наложено да плати милијарде долара одштете потрошачима, али је готово све пресуде успела да обори у жалбеном поступку. Око 16.000 нових тужби тек треба да размотри суд у Њу Џерсију. У априлу је судија донео одлуку да подносиоци могу да изнесу своје случајеве, али је лимитирано сведочење стручњака на тим суђењима. С друге стране, компанија све време тврди да су њени производи потпуно безбедни. У октобру прошле године је америчка Управа за храну и лекове саопштила да је тестирањем открила малу количину азбеста у једном узорку беби-пудера, због чега је „Џонсон и Џонсон“ био принуђен да повуче око 33.000 бочица овог артикла.

ИНСПЕКЦИЈА: ЗДРАВСТВЕНО ИСПРАВАН

ИЗ Санитарне инспекције Министарства здравља кажу, за „Новости“, да су тренутно два захтева за увоз „Џонсоновог“ беби-пудера одобрена решењем граничног санитарног инспектора, а након утврђене здравствене исправности у овлашћеним и акредитованим лабораторијама. Трећи захтев за увоз чека на резултате анализа. У одговору, такође, наводе да је један лот „Џонсоновог“ беби-пудера, 18. октобра 2019, компанија добровољно повукла са тржишта САД.

– Наведени лот производа се не налази ни на RAPEX порталу, на којем се објављују подаци о евентуално небезбедним производима на тржишту ЕУ. То значи да лот тог производа никада није доспео на тржишта ЕУ, па ни на тржиште Србије, јер бисмо ми били о томе непосредно обавештени – наводи се у одговору санитарне инспекције.

КАНЦЕРОГЕН
ПРОФЕСОР доктор Владимир Ковчин, онколог, каже, за „Новости“, да се зна да је азбест канцероген и истиче да се углавном везује за карцином плућа. Како наводе стручњаци широм света, азбест и талк су природни минерали који се често у земљи налазе близу један другом и тешко их је разликовати. Упозоравају да директно наношење беби-пудера на осетљива подручја може да изазове здравствене проблеме. Ако се прах, који садржи азбест, распршује током наношења, онда су сви који га удишу изложени азбесту.

Новости

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.