На данашњи дан и РЂА ПОСТАЈЕ ЗЛАТО! Данас погледајте у небо и пожелите ОПРОСТ од Бога за друге

0
(Фото: http://www.pravoslavie.ru/)

Праема православном црквеном календару, данас се обележава Свети мученик Јулијан Тарсијски Благородни и Преподобну Анастасију Српску, светицу која је на свет донела Светог Саву. Данашњи дан верници прослављају у посту на риби.

 

Због чуда која су се дешавала на гробу овог мученика који је као млад настрадао јер није желео да се одрекне Христовог учења, верује се да се на данашљи дан терају демони из људи.

У источној Србији на данашњи дан веровало се да ће се ђаво лако истериати из душе недужних које су настанили.
У другим крајевима, верује се да се данас можемо помолити за спасење душе посрнулих. Обичај је да се погледа у неби и изговори молитва за спасење. Уколико је дан ведар, верује се да ће душа бити спасена од свих зла овог света.

Свети мученик Јулијан Тарсијски Благородног био је сенаторског порекла. Страдао је са само осамнаест година у време Диоклецијаново,  када је подвргнут истјазавању за веру.

Београд: Приобаље Дунава засуто гомилом ђубрета које нико не уклања: Угрожене птице, лабудови пливају по смећу

И у тим тренуцима, свети Јулијан беше већ довољно васпитан и утврђен у хришћанском благочешћу. Целу годину водао га је намесник царски за собом из града у град, мучећи га и наговарајући, да се одрекне Христа.

Док је био у тамници, његова мајка послата је да своме сину говори да се одрекне православне верае, али она га је сзупротно томе  учила и храбрила да не клоне духом, него да са благодарношћу Богу и смелошћу иде на смрт.
Тада су Јулијана зашили у врећу са песком, шкорпијама и змијама и бацили у море. Његове мошти су избацили таласи на обалу, па су их верници пренели у Александрију и чесно сахранили.

Свети Јован Златоусти касније је држао похвалну реч светом мученику Јулијану.

https://www.pravda.rs/2020/7/4/ufc-objavio-5-najboljih-nokauta-u-2020-godini-vec-posle-prvog-vam-nece-biti-dobro-video/

– Из уста мученика исходио је свети глас, и заједно са гласом изливала се светлост јаснија од сунчаних зрака. Узми кога било, сумашедшег и бесног, и приведи овоме светоме гробу, где су мошти мученикове, и видећеш, како ће демон непремено искочити и побећи као од палећег жара – поручио је Јован Златоусти

Из ових речи јасно је, како су се многобројна чудеса морала дешавати на гробу светог Јулијана.

Преподобна Анастасија, мајка Светог Саве
Преподобна Анастасија била је мајка Вукана, Стефана и Растка. Са Светим Немањом подигла женски Богородичин манастир на левој обали Топлице и ту се замонашила добивши монашко име Анастасија.Њене мошти почивају у манастиру Студеници. Пре неколико година ђакон Војислав Билбија је израдио диван саркофаг у коме се сада налазе њене мошти
Магазин новостиПостави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.