Украјина: Спремамо се за рат са Русијом, вратићемо Крим

0

Украјинска војска (Фото: Украјинска војска (Фото: mil.gov.ua))

Ратна морнарица Украјине припрема се за војне операције са Русијом и намерава да врати Крим, изјавио је командант морнарице, контраадмирал Алексеј Неижпапа за лист „Думска“.

„Биће много губитака – и када је реч о нашим војницима и цивилима“, рекао је Неижпапа.

Он је истакао да Кијев очекује напад руске војске на Херсонску област с циљем да пусте воду из Дњепра на Крим.

„Наше јединице се припремају за такве акције. Не могу открити све планове“, рекао је Неижпапа и открио детаље да домет ракетног система „Нептун“ омогућава да се са територије Украјине гађају прилази Севастопоља.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Украјински контраадмирал је додао да ће сигнал сукоба бити покушај Русије да обнови Северни кримски канал на полуострву.

Раније је Украјина обезбеђивала до 85 одсто потреба Крима за свежом водом преко Северног кримског канала из Дњепра. Међутим, након уједињења Крима и Русије, Украјина је у потпуности прекинула испоруку воде из Дњепра.

Украјински политичари одбијају да успоставе испоруке воде на руско полуострво, али редовно објављују да Русија има „намеру да заузме Северни кримски канал“.

Крстарица „убица носача авиона“ остаје незавршена
Он је такође објаснио зашто је Кијев одустао од завршетка изградње крстарице „Украјина“.

„Што се тиче крстарице ‘Украјина’, донета је одлука да неће бити део Ратне морнарице. То је океански брод старог совјетског пројекта. Сви системи наоружања којима је био опремљен су руске производње. Сама крстарица је једна велика мета и ништа више“, објаснио је контраадмирал.
Он је додао да је крстарица била замишљена као „убица носача авиона“, као што је уништавање ударних група носача авиона САД.

Прочитајте још:  Ново скрнављење православне цркве у западној Украјини

„Ми немамо такве задатке тако да га не можемо користити у складу са наменом. Ми треба да уништавамо руске бродове, а они још немају такве носаче авиона. Због тога Украјини нису потребни ‘убице носача авиона’“, истакао је Неижпапа.




Изградња четврте крстарице пројекта 1164 „Атлант“ под називом „Адмирал флоте Совјетског Савеза Лобов“ започета је 1984. године. Након шест година брод је спуштен на воду, а био је изграђен 75 одсто. У власништво Украјине прешао је 1993. године, те је добио назив „Украјина“.

Након три године изградња брода је обустављена због недостатка финансијских средстава. Крајем 2017. године Министарство одбране Украјине саопштило је да им није потребна таква крстарица.

Важно је истаћи да украјинска морнарица последњих година има озбиљних проблема. Стари бродови постепено се повлаче из употребе, док за нове немају средства. Међутим, Кијев активно купује стране бродове који се више не користе. У септембру прошле године Обалска стража САД предала је Кијеву два патролна брода Drummond (WPB-1323) и Cushing (WPB-1321), који су направљени 1988. године.



Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *