Поцрвенео лед у италијанским Алпима

0
Климатске промене (Фото: Foto: Tumisu / Pixabay)

Научници у Италији истражују тајанствени изглед ружичастог леденог леда пронађеног у Алпима, а научници кажу да су узрок томе алге које су се појавиле услед климатских промена.

Расправља се о томе одакле потичу алге, али Биjађо ди Мауро из италијанског Националног савета за истраживање каже да ружичасти снег, који је примећен на деловима ледењака Пресена, вероватно обојен истом биљком која је пронађена на Гренланду, преноси АФП.

„Алге нису опасне. То је природна појава која се јавља током пролећа и лета на средњим географским ширинама, али и на половима“, рекао је Ди Мауро, који је претходно проучавао алге на ледењаку Мортерахт у Швајцарској.

Биљка, позната као Ancylonema nordenskioeldii, присутна је у такозваној Мрачној зони Гренланда, где се и лед топи.
Лед обично одбија више од 80 процената сунчевог зрачења и шаље га у атмосферу, али како се појаве алге, оне потамне лед тако да он апсорбује топлоту и брже се топи.

Ако се лед брже топи, појављује се више алги, што им даје воду и ваздух и додаје црвене нијансе белом леду на глечеру Пазо гавија, који је на надморској висини од 2.618 метра.
„Све што успе да потамни снег учини да се он брже топи јер убрзава апсорпцију радијације“, рекао је Ди Мауро.

„Покушавамо да умањимо утицај других појава, поред људске, на прегревање Земље“, рекао је Ди Мауро, напомињући да присуство планинара и жичара може да утицати и на алге.

Туристи на глечеру желе због утицаја климатских промена и кажу да су ове године алге на Алпима последње што нам је требало.Спутњик

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.