Врх државе охрабрио полицијску бруталност

0
Foto: Printscreen/Nova.rs

Изјаве председника Републике, министра унутрашњих послова и директора полиције, који у уторак увече нису видели ништа спорно у начину на који је полиција поступала према демонстрантима, добиле су свој природни наставак.

Наредне вечери, друштвене мреже преплавило је још више снимака који показују полицијске службенике како прекорачују дозвољену примену силе и у неким случајевима сурово физички злостављају демонстранте.

Према речима адвоката Милоша Јанковића, некадашњег члана Поткомитета УН за превенцију тортуре, у последње време постало је евидентно да живимо у полицијској држави која се налази у рукама једног човека.

– Власт користи полицију како би задржала своје позиције. Посебно забрињавајуће је што се користе и неуниформисана лица која примењују силу над грађанима. То је један од показатеља да живимо у полицијској држави, истиче Јанковић.
Јанковић, који је био руководилац Националног механизма за превенцију тортуре, као и заменик заштитника грађана, наглашава да су полицајци очигледно били охрабрени изјавама председника Србије и директора полиције, који у њиховом поступању нису видели ништа лоше.

– Оно како су полицајци поступали, не само да није дозвољено сходно нашем Уставу и законима, ни међународним конвенцијама, већ није дозвољено ни елементарним правилима хуманости која кажу да се не удара онај који је спутан, који је на поду. Наша полиција, међутим, користи оне који су немоћни како би на њима искалила свој бес, наводи Јанковић.

Он је подсетио да је, када је у инциденту са полицијом учествовао брат председника Србије, тадашњи Заштитник грађана изашао са извештајем у којем је утврдио да су они били жртве полицијске тортуре. Таквог епилога, додаје Јанковић, по свему судећи неће бити овога пута.

Снимак који је интервенцију полиције од пре две вечери приказао у најгорем светлу, приказује групу мушкараца који на Теразијама покушавају да побегну од припадника полиције. Полиција хвата једног од њих и палицама и шутирањем га обарају на улицу.

Потом та група полицајаца наставља даљу потеру, али до обореног мушкарца дотрчава још полицајаца који настављају да га шутирају и ударају палицама. У наредних десетак секунди велики број полицајаца који је прошао поред мушкарца који је лежао на улици, зауставио се како би га шутнуо или ударио палицом.

Када је од количине удараца остао готово непокретан, мушкарца је неколико полицијских службеника бацило на плочник, како би могли да прођу полицијски џипови.
Никола Ковачевић, правник иницијативе А11 јуче је због овог случаја писао кривичну пријаву против осам полицијских службеника због сумње да су починили кривично дело злостављање и мучење. Како каже, то је само једна од пријава коју ће писати због полицијске тортуре, пошто им се јавља све већи број грађана са сличним искуствима. Ипак, није уверен да ће подношење пријава на крају довести до кажњавања одговорних.

– Не могу то у овом тренутку да тврдим, али искуство ми говори да већина оваквих случајева не буде санкционисана. Полицијска тортура је у овој земљи донедавно била најнормалнија ствар. Деведесетих смо имали системску полицијску тортуру, да би се касније она преселила у полицијску културу, што је нешто на шта су упозоравале релевантне међународне организације, каже Ковачевић.

Један од таквих упозорења дошло је 2018. године из Савета Европе где је Европски комитет за спречавање мучења и нечовечног поступања у извештају потврдио да се полиција у Србији физички неадекватно понаша према задржаним лицима и да је реч о „прихваћеној пракси у садашњој полицијској култури, посебно међу криминалистичким инспекторима…“

Пет кривичних пријава против полиције

Прво основно тужилаштво у Београду примило је пет кривичних пријава поднетих од стране Београдског центра за људска права, које указују на прекорачење овлашћења полицијских службеника приликом интервенције МУП-а у догађајима од дана 7. и 8. јула, речено је Данасу у овом тужилаштву. Они су додали да, имајући у виду да су пријаве поднете непосредно након догађаја, а односе се на садржину видео снимака који су јавно објављени и доступни у медијима, тужилаштво није самоиницијативно поступало. Даље одлуке у овим предметима, тужилаштво ће донети, како је речено, након прикупљања потребних обавештења од стране Сектора унутрашње контроле МУП-а РС, у циљу утврђивања чињеничног стања и откривања идентитета НН полицијских службеника.Данас

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.