ЦРНЕ ПРОГНОЗЕ РУСКОГ ШЕФА ДИПЛОМАТИЈЕ: Америчко-руски нуклеарни програм је отписан! Светом ће се користити ове ракете!

0
нато

Сергеј Лавров (Фото: РИА)

Руски шеф дипломатије Сергеj Лавров изјавио је у петак, 10. јула, како је судбина Уговора о смањењу стратешког офанзивног наоружања (Старт 3), потписаног између САД-а и Русије 2010. г., већ предодређена. А о чему се ради, прецизирао је следећим речима:

„Према свему судећи, одлука о непродуљењу тога уговора у САД-у је већ донета. Та упорност, којом се наглашава непостојање алтернативе преноса читавих преговора у тространи формат (укључивање у њих и Кине), говори да је то већ предодређено.“ Осим тога, казао је Лавров даље, САД сматрају нужним да се у преговоре укључе и нови типови руског наоружања. Русија се тому противи, јер то наоружање, о којему се говори у САД-у, још није нити укључено у службени састав руске војске и тиме не може подлећи споменутом уговору.

Подсећам како Сједињене Државе инсистирају да се америчко-руском споразуму Старт 3 обвезно прикључи и Кина, што Пекинг категорички одбија због непостојања кинеског паритета по питању стратешког нуклеарног потенцијала у односу на друге две велесиле (то нитко од њих не оспорава али америчка страна сматра како Кина убрзано јача своје нуклеарне снаге и да зато мора бити укључена у нови, овај пут тројни споразум). С друге стране Русија не поставља било какве предуслове за продуљење СТАРТ-а 3, а одлуку о томе, хоће ли му се или не прикључити, препушта Пекингу.




Пре три дана, Фу Цонг, директор департмента за контролу наоружања у кинеском Министарству спољних послова, коментарисао је споменути амерички захтев, рекавши, како Вашингтон намерава још више повећати разлику у броју стратешког нуклеарног потенцијала у своју корист. Тај је кинески дипломата у среду изјавио следеће: „Нуклеарни арсенал САД-а износи око 5800-6000 бојевих глава, што је 20 пута више од величине кинеског нуклеарног арсенала. Ти су подаци објављени у познатим међународним аналитичким институцијама.“ Нагласио је како Сједињене Државе о томе јако добро знају, и додао следеће: „САД намеравају инвестирати 500 милијарди долара у следећих 10 година и 1,2 трилијона долара у следећих 30 година. Молити Кину за суделовање у тзв. тројним преговорима, није ништа друго, него предлог да себи развежете руке за ширење војне доминације.“ Казао је како ће се Кина прикључити тространим преговорима само под условом да САД и Русија смање свој нуклеарни потенцијал на ниво кинеског.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Снаге ДНР евакуисале су више од 400 људи из Мариупоља за један дан

Дакле, ако је веровати Лавровљевом “визионарству” (а нема разлога за супротно с обзиром на чврсти кинески став и Трампову упорност по том питању), веројатно прети још један раскид кључних америчко-руских стратешких војних споразума – и то онај последњи, који истиче у фебруару 2021. године. Наиме, почетком августа прошле године и службено је раскинут Споразум о уништењу ракета малог и средњег домета, кључан по европску сигурност и стабилност.

Све то не може резултирати ничим другим но јачањем несигурности и убрзавањем трке у наоружању, која, будимо реални, никада није нити престала нити ће престати. Тако је још од самих почетака људске цивилизације: увек је неко тежио доминацијом над другима и желио овладавати природним ресурсима, кључним за развој друштва и за живот. Проблем, притом, лежи у чињеници, да је људска свест, за разлику од технологије, врло мало еволуирала од тих времена па до данас. Зато су и најцрњи сценарији, по многе који доносе кључне одлуке и даље врло лако прихватљива па и сасвим реална варијанта будућности света.



Извор: geopolitika.news

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *