Амерички конгрес спрема резолуцију за геноцид у Сребреници

(Фото: Википедија)

АМЕРИЧКА конгресменка Еди Бернис Џонсон која долази из реда Демократа у Заступничком дому Конгреса САД-а представила је Резолуцију о осуди геноцида и других злочина над Бошњацима које су српске снаге наводно починиле у Сребреници у јулу 1995. године.

У овој резолуцији, која се налази у процедури Америчког конгреса, наводи се да су снаге босанских Срба потпомогнуте војним и паравојним снагама из Србије започели агресију и етничко чишћење у БиХ 1992. године.

Истиче се да је у Сребреницу дошло до масовног сатеривања бошњачког народа на подручје Сребренице где су тражили заштиту. Сребреница је, каже се у резолуцији, 16. априла 1993. године проглашена сигурним подручјем под заштитом УН-а.
– Док је почетком 1995. појачана блокада енклаве снаге босанских Срба уз подршку војне и паравојне снаге из Србије одузеле се целокупном становништву хуманитарну помоћ и спољну комуникацију и учинковито смањиле способност холандског мировног батаљона да одговори на погоршану ситуацију. Снаге босанских Срба депортовале су жене, децу и старије особе аутобусима, али су више од 8.000 мушкараца и дечака, углавном бошњачких, држали на збирним местима под њиховом контролом, а затим су погубили заробљенике и закопали их у масовне гробнице – каже се у овој резолуцији.

Даље се наводи да су снаге босанских Срба, у нади да ће прикрити доказе о масакру у Сребреници, након тога преместиле лешеве са почетних масовних гробница на многа секундарна и терцијална налазишта раштркана по деловима североисточне Босне и Херцеговине под њиховим надзором.

– Масакр у Сребреници био један од најгорих од многих злочина који су се догодили у у Босни и Херцеговини од априла 1992. до новембра 1995. године, током којег су политике агресије и етничког чишћења спровеле снаге босанских Срба уз директну подршку Слободана Милошевића и Југословенске владе, а што је довело до расељавања више од 2.000.000 људи, више од 100.000 убијених, и десетине хиљада силованих, мучених и злостављаних, укључујући и у концентрационим логорима на подручју Приједора, при чему су невине цивиле у Сарајеву и другим урбаним центрима више пута подвргавани трауматским гранатирањима и снајперским нападима – стоји у овој резолуцији.
У предложеној резолуцији се скреће пажња на акутелна дешавања у Босни и Херцеговини.

– Неки званичници Србије и српски званичници у БиХ, укључујући садашњег члана Предсједништва Босне и Херцеговине Милорада Додика, који је геноцид у Сребреници лажно означио измишљеним митом и највећом обманом 20 века, негирали су да је масакр у Сребреници био геноцид или су на други начин покушали тривијализирати опсег и значај геноцида. Тврдили су и да постоји међународна ‘антисрпска завера’ и оспоравање дефиниција по УН-овој Конвенцији о геноциду – истиче се у овој резолуцији.

Даље се наводи и да званичници Републици Српској одају почаст и величају ратни злочинаца, “фалсификује историја кривичних дела и покрећу школски наставне програме који ученике подучавају лажним чињеницама о Сребреници”.

У овом акту се подсећа и на то да су Сједињене Америчке Државе основале Одбор за превенцију злочина, међуресорни одбор који је проучавао лекције Сребренице и издао и смернице о томе како спријечити да се слични инциденти понове у будућности. Наводи се да су у Конгресу донијели Закон о спречавању геноцида.

Тако се у резолуцији коју би ускоро требао да усвоји Амерички конгрес:
-осуђују изјаве, радње и политике које негирају или доводе у питање да је масакр у Сребреници представљао геноцид и омаловажавају жртве

– подстиче Вијеће за спровођење мира да пуна овлаштења Уреду високог представника Босне и Херцеговине, те подстиче високог представника да извршава своја пуна извршна овлашћења како би осигурао да се Општи оквирни споразум за мир у потпуности спроведен и да позове за окончање историјског ревизионизма, што се посебно односи на геноцид у Сребреници

– подстичу Сједињене Америчке Државе да одржавају и изнова потврђују своју политику подршке суверенитету, правном континуитету, јединству и територијалном интегритету Босне и Херцеговине унутар њених међународно признатих граница

– поновно потврђује снажну подршку народу Босне и Херцеговине и њиховим тежњама за већом демокрацијом, економским просперитетом и успехом у евроатлантским и европским интеграцијама

-подстичу сви политички лидери у Босни и Херцеговини да престану користити поделу реторике за подривање етничких подела како би постигли кратковидни политички добитак.(Кликс.ба)

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.