Лоше вести од европских банкара: Неће више бити тако лако да се подигне кредит

(Фото: Depositphotos/okuka67)

Kомпаније у еврозони релативно су лако добијале кредите у другом тромесечју захваљујући државним гаранцијама али банке очекују да ће у трећем тромесечју пооштрити услове кредитирања, показује истраживање Европске централне банке.

Kорона криза је затворила велики део привреде у еврозони па су се компаније појачано ослањале на банкарске кредите како би остале ликвидне а банке су наставиле да их снабдевају новцем уз кључну подршку програма државних гаранција.

– У трећем тромесечју 2020. банке очекују да ће, у целини гледано, пооштрити стандарде кредитирања компанија, што је, како се наводи, повезано с очекиваним укидањем државних гаранција у неким великим чланицама еврозоне – сажима ЕЦБ резултате истраживања.

За потребе тромесечног истраживања ЕЦБ је у периоду од 5. до 23. јуна анкетирао 144 банке, у време када су владе поступно почеле да ублажавају мере уведене ради сузбијања пандемије коронавируса.
Истраживање је показало да је потражња компанија за кредитима поново снажно порасла у другом тромесечју, досегнувши највиши ниво откада је ЕЦБ 2003. године почео да објављује истраживање. У трећем тромесечју њен раст требало би да буде нешто слабији, процењују банке.

Потражња за стамбеним и потрошачким кредитима снажно је пак пала у другом тромесечју и банке су пооштриле стандарде за њихову доделу. У трећем тромесечју очекују наставак тог тренда и опоравак потражње.

ЕЦБ је, подсетимо, већ спустила кључне каматне стопе на рекордно низак ниво и увела кризни програм куповине имовине како би осигурала ликвидност. Банкама је понудила изузетно повољне кредите како би осигурала наставак кредитирања реалне привреде у кризи.Телеграф

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.