Huawei: У Британији стоп за 5Г опрему, у Србији главни добављач Телекома

0
Huawei (Фото: Пиксибај)

Влада Велике Британије забранила је коришћења опреме кинеског добављача Хуаwеи за 5Г мреже, због наводног угрожавања националне безбедности и британске инфраструктуре.

У Србији, кинески произвођач је добро дошао и никада није доведена у питање сарадња након што је Хуаwеи постао предмет оптужби америчких власти да ова кинеска компанија шпијунира западне земље и дели осетљиве информације са кинеском владом.

Kако је раније објавила Нова економија, Хуаwеи је један од највећих добављача Телекома Србија, пре свега за различите сегменте фиксне мреже – терминална корисничка опрема, фиксни приступни уређаји, ИП/МПЛС мрежа, оптичка транспортна мрежа, платформа за паyТВ сервисе.
Kомпанија у Србији има споразуме са више министарстава а најпроблематичнији је посао са МУП-ом који је омогућио постављања 1000 Хуаwеи камера за препознавање лица.

Под притиском Трампове администрације, неке земље су већ владе престале још прошле године да користе Хуаwеи телефоне или су наложилле својим компанијама да избегавају Хуаwеи технологије.

Одлука Британије да након две деценије пристуства на тржишту кинеске компаније је такође Трампова победа јер је његова администрација дуго притискала британског премијера да „избаци“ Хуавеи, пише Фајненшл Тајмс.

Угледни британски лист наводи и да је у последњих пет година Хуаwеи повећао свој удео у глобалној трговини телекомуникационом опремом на трећину, остало су конкуренти попут Нокие и Ериксона који имају далеко мање глобалне уделе.Наиме, телекомуникациони оператери моћи да купују нову 5Г телекомуникациону опрему од кинеске фирме до јануара следеће године, а остаје им седам година да уклоне постојећу технологију из своје 5Г инфраструктуре.

Да би се сачувала дигитална економије, кинеска опрема се неће „чупати“ из постојећих 2Г, 3Г, 4Г мрежа.

Процењује се да ће трошкови тога бити око две милијарде фунти.

Објава британске владе прати нови извештај Националног центра за сајбер безбедност, који говори о улози Хуавеија у националној инфраструктури Велике Британије.

Одлука представља заокрет у односу на претходно становиште, које је најављено у јануару и подразумевало је да се опрема компаније користи уз извесна ограничења, у националној 5Г инфраструктури.

Тада је одлучено да се компанија ограничи на 35 одсто тржишног удела, као и да се њена опрема не користи у језгрима мреже или на безбедносно осетљивим локацијама.

Британски министар за дигиталну културу, културу, медије и спорт Оливер Довден упозорио је да ће та одлука одложити пуштање у рад националне 5Г мреже.
Са друге стране, оператери се саветују да избегавају куповину широкопојасних оптичких влакана које производи та компанија.

У земљи и иностранству, Влада Велике Британије последњих месеци трпи све већи притисак, да потпуно забрани Хуавеи, јер су стручњаци забринути да би опрема те компаније могла да угрози националну безбедност.

Kако се наводи, Пекинг би на тај начин могао да шпијунира западне земље.

Хуавеи је оштро демантовао све те тврдње, а представници фирме одговорили су да су изненађени због најновијих вести.Nova ekonomija

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.