Турска прети Јерменији осветом

0
турска

Турска војска (Фото: tsk.tr)

Јерменија ће одговорити за сваку провокцију и напад на Азербејџан, рекао је министар одбране Турске Хулуси Акар на састанку са азербејцанском делегацијом, преноси Анадолија.

Анкар је подсетио да је након „провокације јерменске војске“ на граници са Азербејџаном турски лидер Реџеп Тајип Ердоган разговарао са председником Азербејџана Илхамом Алијевим. Шеф турског војног ресора је обећао да ће због последњих догађаја бити предузете све потребне мере.




„Одлучно осуђујемо подли напад на Товуски регион Азербејџана. Бол Азербејџана је наша бол. Погибија азербејџанских војника неће остати без одговора“, запретио је Акар.

Турска је више пута изразила подршку Азербејџану због заоштравања конфликта са Јерменијом. Између осталог, турска војска је саопштила да је спремна да подржи азербејџанску страну против Јерменије.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!




Оружани сукоби који су почели 12. јула на јерменско-азербејџанској граници настављају се четврти дан заредом у граничним регионима – Товуском и Тавушком, који се такође граниче са Грузијом и налазе се неколико стотина километара од непризнатог Нагорно-Карабаха, где је ситуација тренутно мирна.

Бројне земље и међународне организације показале су забринутост због сукоба Азербејџана и Јерменије и позвале стране на дијалог. С тим у вези, министар спољних послова Русије Сергеј Лавров позвао је раније Баку и Јереван на моментални прекид ватре и да покажу суздржаност имајући у виду преузете обавезе.

Сукоб између Азербејџана и Јерменије

Сукоб између Азербејџана и Јерменије је почео у фебруару 1988. године, када је аутономна област Нагорно-Карабах (НКАО) објавио о изласку из Азербејџанске ССР. У септембру 1991. године у центру ове области у Степанкертеу објављено је о успостављању Нагорно-Карабахске Републике (НКР).

Прочитајте још:  Пашињан: Јереван није очекивао војну интервенцију ОДКБ у сукобу са Бакуом



Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *