АМЕРИКА КУПУЈЕ СРБИЈУ ЗА БЕДНЕ ПАРЕ: Стејт Департмент нуди 325 хиљада долара да се окренемо од Русије?!

0
стејт департмент

(Фото: P Photo / Luis M. Alvarez)

Амерички Стејт департмент намерава да издвоји финансијску помоћ за непрофитне организације које ће помоћи „јачању веза“ између грађана Србије и Сједињених Америчких Држава, а такође олакшати улазак земље у Европску унију, наводи се у документу Стејт департмента, у које је имао увид РТ.

Како се наводи у документу, Вашингтон „настоји да ојача“ српско-америчке односе и упозна српску јавност са културом и вредностима Сједињених Америчких Држава.

„Такође желимо да помогнемо српском народу промовисањем економског развоја, јачањем демократије, заштитом људских права, развоја регионалне стабилности и промоцијом у чланство у ЕУ“, наглашава Стејт департмент.




За реализацију програма биће издвојено до 325 хиљада долара. За добијање финансијске помоћи могу се пријавити америчке и српске непрофитне организације, организације цивилног друштва или владине агенције.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У оквиру пројеката, становницима Србије ће се говорити о историјским и културним везама са Сједињеним Америчким Државама и објашњавати америчка политика према Србији, региону и Европи. Организатори ће такође извршити упоредну анализу „предности сарадње“ са Вашингтоном и западним асоцијацијама у прошлости и садашњости.

Пријаве за грант примаће се до 30. августа. Осим тога, у том периоду Амбасада САД у Београду одржава конкурс за пројекте међу организацијама за подршку програма за учење енглеског језика, чији је буџет 170 хиљада долара.




Како се наводи у документу, Вашингтон поздравља иницијативе за унапређење наставе дисциплине у Србији и учење страног језика за званичнике, за што бржи улазак земље у Европску унију.

„Остваривање напретка на путу ка приступању ЕУ. На пример, уз помоћ пројеката који ће српским званичницима и државним службеницима помоћи да побољшају своје знање енглеског језика, што је неопходно за убрзавање процеса интеграције Србије у ЕУ“, представља тему пројеката у амбасади.

Прочитајте још:  ВЕРОВАЛИ ИЛИ НЕ: Кризни штаб свих ових месеци радио нелегално и сви су се лажно представљали

Амерички Стејт департмент је у мају планирао да издвоји до 220 хиљада долара за обуку српских новинара. Конкретно, радило се о развијању вештина „борбе против дезинформација“ у вестима и на интернету.



Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *