ГУСКОВА – ЏОНСОНОВА ПИШЕ ГЛУПОСТИ: Реакција из Москве на подношење предлога нове резолуције о Сребреници

0
Јелена Гускова

Руски доктор историјских наука Јелена Гускова оценила је јуче да америчка конгресменка Еди Бернис Џонсон, која је поднела предлог нове резолуције о Сребреници у конгресу САД, није упозната са догађајима на територији бивше Југославије, јер у том случају не би, како каже, писала такве глупости.

Гускова, у интервјуу за Срну, као пример наводи да Џонсонова у тексту те резолуције тврди „да су снаге босанских Срба потпомогнуте војним и паравојним снагама Србије почеле агресију и етничко чишћење у БиХ 1992. године“.
– Зна ли госпођа Еди Бернис Џонсон да су се 1991-1992. године Срби припремали за одбрану, а муслимани за рат – каже Гускова и подсећа на формирање муслиманских паравојних јединица „Зелене беретке“ и „Патриотска лига“ још 1991, десет месеци пре рата у БиХ.

Подсетила је и да су прво Словенија и Хрватска прогласиле независност, а парламент тадашње СР БиХ је, без присуства Срба, изгласао одвајање од СФР Југославије, супротно Уставу, као и да су се муслимани објединили око идеје „целовите независне Босне“, док се у џамијама водила националистичка верска пропаганда, куповало и делило оружје.

Гускова је оценила да је нова „гужва“ у америчком парламенту повезана са унутрашњим политичким обрачунима и борбом за власт.Новости

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.