Kолико ће нови мораторијум увећати рату кредита?

0

(Фото: Pixabay)

Држава је најавила нови мораторијум на отплату кредита, па би корисници банкарских позајмица месечну накнаду могли да стопирају за још две рате, пише Блиц.

“Одлука о мораторијуму ће почети да важи од 1. августа. Сви пратећи детаљи требало би да буду усвојени на ванредном састанку Извршног одбора централне банке у понедељак”, потврђено је том дневном листу у централној банци.

Замрзавање кредита олакшало би ситуацију многим дужницима који брину о радном месту и мањој рати кредита у наредним месецима, преноси портал Бизнис и финасије.




Ипак, како се наглашава, сви који су прихватили претходни мораторијум и нову олакшицу, мораће да рачунају на рату која ће бити неколико стотинара динара већа у односу на просечну рату “пре короне”, односно априла месеца.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

То је због чињенице да банке и током мораторијума обрачунавају редовну камату и затим је приписују дугу и равномерно распоређују на преостале рате.

ПРИМЕР 1: СТАМБЕНИ KРЕДИТ

На пример, ако је месечна рата неког стамбеног кредита 300 евра и од тога камата 150 евра, то значи да ће банка током новог двомесечног мораторијума обрачунати редовну камату од 300 евра.




Тај износ ће након истека мораторијума поделити пођеднако на преостале рате.

Ако је до краја отплате преостало још 10 година (или 120 месеци), месечни трошак ће бити већи за 2,5 евра или око 300 динара.

Напомиње се да ако је претходни мораторијум повећао рату за око 450 динара, нови застој би практично почетни месечни износ увећао и за више од 700 динара.

Прочитајте још:  Корона вирус, новац и сиромаштво: Најбогатији људи на свету удвостручили богатство током пандемије

То уједно значи и да се кредит отплаћује пет месеци дуже.

ПРИМЕР 2: KЕШ KРЕДИТ

Ако се ради о кеш кредиту од 500 хиљада динара који је у трећој години отплате (од укупно седам) и месечна рата овог кредита, са каматом од 9,82 одсто годишње, сада износи 8.320 динара, после два месеца новог мораторијума рата ће бити већа за нешто више од 200 динара и износиће око 8.500 динара.

Уз претходни мораторијум и увећање рате од 310 динара, значи да се у односу на март ове године банци месечно плаћа суму већа за око 500 динара.

У првом кругу је мораторијум аутоматски одобраван свим корисницима кредита, а они који су желели да наставе са редовном отплатом зајма морали су да се јаве својој банци.



Нова економија

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *