УПОЗОРЕЊЕ ЗА ГРАЂАНЕ СРБИЈЕ: Ако узмете мораторијум плаћаћете већу рату

0

Банка (Фото: В. Веизовић / Васељенска ТВ)

АКО и за нови мораторијум, који би тебало да се примењује од 1. августа, буду важила иста правила као и код претходног током ванредног стања, клијенти који прихвате паузу, неће морати да измирују никакве обавезе према банци и даваоцима лизинга, током његовог трајања.

Али ће зато нови план отплате кредита, било да је у питању готовински, стамбени или неки други, након паузе подразумевати продужетак отплате и веће рате до краја отплате. Они који буду желели да наставе са отплатом, вероватно ће и сада имати ту могућност.

Док је први мораторијум одбило тек око пет одсто клијената, судећи по коментарима на друштвеним мрежама и свакодневним притужбама клијената који су се покајали што су га прихватили, сада ће се на застој одлучити много мањи број.




Отплата кредита се после мораторијума за оне који су га прихватили, продужава за број месеци застоја, а иако финансијске куће нису обрачунавале затезну камату на доспела, а неизмирена потраживања и нису покретале поступак извршења, све рате до краја отплате су увећане.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Разлог је што банке обрачунавају редовну камату током трајања мораторијума, а укупан збир камата за та три месеца су прераспоредиле на преостали број рата, штоје довело до повећања месечне обавезе. То повећање зависи од преостале главнице кредита, висине уговорене редовне камате и преосталог рока отплате. Како банкари кажу, у рати на почетку отплате кредита већи део је камата, а мањи главница, а како се кредит приводи крају, камата је све мања, а главница чини већи део месечне рате. Јасно је онда да ће највеће повећање месечног трошка осетити управо корисници стамбених кредита, поготово они који су тек почели са њиховом отплатом.

Прочитајте још:  Двоцифрена инфлација у Србији и пад животног стандарда

Већ после доношења Одлуке, НБС је крајем марта на свом сајту објавила примере отплате стамбеног и кеш кредита након паузе. Медији су данима обавештавали о томе, али су свеједно веће рате које су почеле да се скидају са рачуна од 1. јула шокирале многе.

Према репрезентативном примеру за готовински кредит од 500.000 динара са роком отплате од 84 месеца, који је у трећој години отплате, номиналном каматном стопом од 9,82 одсто, месечна рата од 8.320,9 динара, након примене застоја порасла je за 310,95 динара – на 8.631,85 динара.




ДЕСЕТ ДАНА ЗА ОДБИЈАЊЕ

ПРВИ тромесечни мораторијум се примењивао од 1. априла према одлуци Народне банке Србије, као мера помоћи грађанима и привреди, током кризе и ванредног стања због пандемије вируса корона. Застој је престао да важи од јула, али не за сваког клијента у исто време! То је зависило од датума доспећа рате. После објављивања на сајтовима, 21. марта 2020, дужници су имали десет дана да понуду одбију, а ко то није учинио – сматра се да је понуда прихватио тог десетог дана. Да би се одбила пауза потребно је контактирати са банком!

Други пример је за рецимо стамбени кредити у еврима који је у једанаестој години отплате, у износу од 50.000 евра, са роком отплате 240 месеци и месечном ратом од 284,02 евра.

– У варијанти са применом мораторијума, дакле рок отплате 240 плус три месеца, рата је била 287,84 евра, односно већа је за 3,82 евра. Номинална каматна стопа је 3 одсто, променљива – 3М еурибор + 3,43% – кажу у НБС.
У првом таласу економских мера дужници који су имали више кредита имали су право на мораторијум у отплати рата за све кредите. Могли су да одаберу да наставе да измирују обавезе и тада су били дужни да обавесте банку. Они који су наставили да плаћају рате, могли су и током трајања мораторијума да се предомисле.

Прочитајте још:  Грађани Србије точе најскупље гориво у региону




После првог мораторијума, банкарима су свакодневно стизале жалбе и притужбе на нови план отплате. Зато би сада, уз претходно искуство, сви могли да буду много опрезнији и да добро извагају да ли им је мораторијум потребан, неопходан, или им се више исплати да наставе са отплатом кредита.

МИНУС СЕ ДУПЛИРА

ТОКОМ мораторијума банке нису наплаћивале ни камате на дозвољене, па чак и недозвољене минусе. По истеку мораторијума, укупна редовна камата која је обрачуната током паузе равномерно је распоређена на број месеци трајања станке и наплаћује се уз редовне обрачунате камате, последњег дана у месецу. Паузиране три корона камате за довољено прекорачење наплаћују се од 30. јуна. Тако су каматама за јул, август и септембар, придодате мартосвка, августовска и септембарска.



Новости

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *