Како ће корона променити светску економију: рад од куће је само врх леденог брега

0
(Фото EPA/EFE/Neil Hall)

Коронавирус ће вероватно оставити трајни отисак на светску економију доносећи трајне промене, али и важне поуке, оцењује Си-Ен-Ен.

Праћење вируса вероватно ће постати део нашег живота, као што су и безбедносне мере после напада 11. септембра. Важно је, како се наводи, инвестирати у инфраструктуру потребну за откривање будућих вирусних епидемија. Та инвестиција штитиће економије у случају да се испостави да је заштита од ковида 19 привремена.

Многе економије усвојиле су верзије скраћеног рада током пандемије. Захваљујући томе, радници остају запослени и плаћени, а влада компензује мањак плата.
Рад на даљину ће постати чешћи, а има доказа да је рад од куће једнако продуктиван као и рад у канцеларији.

Криза изазвана пандемијом убрзала је темпо дигиталне трансформације уз даљу експанзију е-трговине и бржег усвајања телемедицине, видео-конференција, онлајн-учења, наводи се у тексту, преноси Танјуг.

Са друге стране, компаније у међународном ланцу снабдевања наилазе на потешкоће. Вероватно ће многе од њих променити локацију своје производње, а тај тренд неће створити нова радна места, јер ће већи део производње бити аутоматизован.
Владе ће бити веће пошто одиграју улогу осигурача и последњег инвеститора током кризе. Јавни дуг ће се, како се наводи, „надувати” стварајући финансијске проблеме широм света.

Најважнија поука која се може извући из пандемије ковида 19 јесте значај заједничког рада на решавању проблема који погађају цело човечанство, наводи се у тексту и закључује да је свет много јачи уједињен него подељен.Политика

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.