АМЕРИКАНЦИ УПОЗОРИЛИ ЕРДОГАНА ДА СЕ НЕ ИГРА ВАТРОМ: Намерачио се на земље које имају много снажнију морнарицу, Грчка је превелики залогај!

0

Грчка морнарица (Фото: Јутјуб)

Француски хеликоптери “мистрал тоннерре”, који су летели у Бејрут како би однели помоћ Либану, слетели су на француску крстарицу и плове ка Кипру како би учествовали у војној вежби са Грчком.

Председник Емануел Макрон је изјавио:

– Сврха овог војног присуства је да се ојача аутономна процена ситуације и да се поново потврди француска подршка слободи кретања, безбедности пловидбе на Медитерану и поштовању међународног права.

Западни медији подсећају да је турска потрага за гасом у економској зони која припада Кипру изазвала велико незадовољство великог броја земаља из региона.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Анкара инсистира да има право на експлотацију природног гаса ван Кипра, тврдец́и да су те воде унутар граница непризнате турске републике Северни Кипар.

Америка, ЕУ и земље источног Медитерана оспоравају ово “турско право” на експлотацију у региону.

Египат је такође упозорио Турску.

Подсетимо, 12. јануара каирске новине су објавиле извештај да су Египат и Грчка потписале поморски споразум о разграничењу у развоју који има широк економски и углавном геополитички и одбрамбени значај.




Пре потписивања споразума одржано је више од десет рунди преговора којим се од 6. августа маркира поморска граница између Египта и Грчке, који дефинише ексклузивну економску зону између две земље.

Зашто је споразум толико важан када је реч о Турској?
Пре свега, зато што споразум такође обухвата експлоатацију нових гасних поља.

– То је посебно важно јер има оних који желе да “истребе наше финансијске воде” – каже египатски експерт за нафту Абул-Ела, додајући да турски председник Реџеп Тајип Ердоган “забија нос где му није место.”

Прочитајте још:  СПЕЦОПЕРАЦИЈА: ФРОНТ СЕ СТАБИЛИЗОВАО, НЕНСИ ПЕЛОСИ МУТИ ВОДУ У ЈЕРМЕНИЈИ

– Прво је кренуо са окупацијом Сирије и Ирака, а сада изиграва пирата у Медитерану – рекао је Абул-Ела напомињући да то није само његов, већ став целог Египта.

Како је Француска већ преузела прве кораке шаљући моћну крстарицу у Медитеран, турски медији су објавили:




– Сада смо један корак од рата у Медитерану. Догађа се нешто велико што ће постати видљиво тек у наредних неколико дана. Француска мора да схвати колико је ово озбиљно, и мора да се припреми да сноси последице.

Иако турски медији тврде да држе све под контролом, недавна изјава израелског премијера Бењамина Нетањахуа говори супротно.

– Ситуација на Медитерану одредиће однос Израела према турској геостратешкој позицији, и то да ли ће Турска остати чланица Западне безбедносне организације, као и да ли ће се прогласити нуклеарном силом – рекао је Израелски премијер.

Израел неће остати нем у случају сукоба на Медитерану, без обзира ко започне конфликт, закључио је Нетањаху.



Информер

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *