Вучића на превремене изборе тера страх од губитка Београда

0

Александар Вучић (Фото: FoNet/Instagram)

Избори за народне посланике одржани су пре мање од два месеца, нова влада још није формирана, а председник државе Александар Вучић, упркос потпуној доминацији СНС у Скупштини, размишља да 2022, заједно са председничким и београдским, распише и ванредне парламентарне изборе. Поједини аналитичари и опозиционари наводе да би Вучић могао да повуче такав потез због страха од губитка власти у Београду, али и мобилизације целокупног чланства које је мање мотивисано да буде активно у кампањи ако је већ заузело функције у републичким и локалним властима.

Након избора 21. јуна Српска напредна странка у Скупштини Србије има потпуну доминацију, укупно 188 посланика, а мандате су, не рачунајући мањинске листе, освојиле још две партије, за које се не очекује да ће наступати као опозиционе.

Са таквим распоредом у парламенту, напредњаци могу без проблема спроводити свој програм, чак и мењати Устав, за који је потребна двотрећинска већина у Скупштини.




Па ипак, председник државе Александар Вучић поменуо је могућност да буде формирана концентрациона влада, због Косова, економске кризе и епидемије коронавируса, па да за годину и по дана поново распише парламентарне изборе.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Драган Поповић, директор Центра за практичну политику, сматра да се Вучић плаши да ће изгубити власт у Београду. Он наводи да лидер СНС себи не дозвољава никакав пораз, а камоли да изгуби главни град.

“У случају да распише ванредне парламентарне изборе он би мобилисао целу странку и покушао да изведе што већи број људи на гласање. На тај начин покушао би и да скрене пажњу са важности београдских избора. Сетите се и да је Борис Тадић расписао ванредне председничке изборе и да је погрешио. Могуће је и да ће погрешити Вучић, али то не зависи само од њега, већ и од опозиције”, каже Поповић.

Прочитајте још:  Срби Партеша и околине продани и издани




Он истиче да је важно да опозиционе странке нађу доброг кандидата, који би могао да уђе у други круг избора, што би за њих био велики успех.

“Огроман број Београђана огорчен влашћу”

“Циљ Саше Јанковића био је улазак у други круг, Вучића нико не може да победи. Тако да постоје две опасности за Вучића на наредним изборима – губитак власти у Београду и други круг”, закључује Поповић.

Да је Вучић у страху од губитка власти у Београду сматра и Бојан Пајтић, бивши председник ДС и професор на Правном факултету у Новом Саду. Он наводи да је успех бојкота (излазност 35 одсто) у престоници показао да је огроман број Београђана огорчен влашћу.




“Београд је прва тачка у Србији у којој СНС због социјалне и образовне структуре може да изгуби изборе”, каже Пајтић.

Он наводи да је разлог за расиписвање ванредних избора чињеница по дефиницији активисти политичких странака нису довољно мотивисани да на њима учествују уколико се одржавају само председнички избори.

“Заузели су одређене позиције у локалним самоуправама и републичкој администрацији. Међутим, уколико им посланичке позиције и функције у јавним предузећима зависе од исхода избора, интензивно ће радити у кампањи. Зато Вучић, између осталог жели, да парламентарне изборе одржи са председничким”, закључује Пајтић.

Он наводи и да Вучић жели да промени своју међународну позицију, која је “компромитована”, јер у новом скупштинском сазиву нема опозиције.

“Тако нешто не постоји ни у Белорусији. Више од два милиона грађана у Србији нема своје представнике у Скупштини”, додаје Пајтић.



Нова

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *