БАЗА У РУМУНИЈИ ПОСТАЈЕ БАЛКАНСКИ РАМШТАЈН: Стигли борбени Ф-16, Пентагон најављује улагање од 130 милиона долара!

0

Румунски борбени авиони Ф-16 на стајанци 86. ваздухопловне бази у Борчеи (фото: mapn.ro)

Букурешту су стигла још два борбена авиона Ф-16, а Пентагон најављује улагање од 130 милиона долара у базу у Клужу у јеку повећаних тензија у црноморском региону.

Два борбена авиона Ф-16 достављена су 14. августа 53. ловачкој ескадрили у Борчеи. Још две летелице биће испоручене до краја године, а једна у првом кварталу 2021. Румунија већ има 12 летелица Ф-16 набављене пре четири године. Купљен је и ПВО систем Патриот за 3,9 милијарде долара.

Јачање румунских капацитета за заштиту границе на мору и у ваздуху Букурешт и НАТО виде као један од приоритета након руске анексије Крима 2014. године. Црно море постало је поприште честих пресретања авиона западног савеза и Руске Федерације, великих поморских вежби и инцидената.




Велико улагање у румунске ваздухопловне потенцијале најављује и САД. Пентагон је у јулу затражио од америчког конгреса 130.5 милиона долара у реновирање и проширење 71. ваздухопловне базе Кампија Турзиј у Клужу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Тиме би ова база прерасла у највећи НАТО ваздухопловни центар на Балканском полуострву. Европски медији већ су почели да називају Кампију Турзиј “румунским Рамштајном” упоређујући га по будућој важности са највећом америчком ваздухопловном базом у Европи.

“Кампија Турзиј један је од главних ресурса који ће омогућити команди европских снага САД (ЕУKОМ) да делује у еволуирајућем европском безбедносном амбијенту” стоји у захтеву ратног ваздухопловства САД упућеном конгресу.




У Турзију су већ привремено били стационирани амерички ловци Ф-15, јуришници А-10 и преко 300 америчких војника у оквиру ТСП (Theater Security Package) аранжмана за јачање билатералне сарадње САД са европским савезницима.

Прочитајте још:  СВЕ ЈЕ СПРЕМНО ЗА НАПАД НА РУСИЈУ: Пентагон гомила оперативне снаге свуда по Европи, групе добиле јасне задатке!

Румунске ваздухопловне базе користе авијације више земаља савезника. Један од разлога за то је и проширени ер полисинг (Enhanced Air Policing). Програм за појачану заштиту ваздушног простора источних чланица НАТО је покренуо 2014. године.

Од тада на принципу ротације амерички Ф-15, канадски ЦФ-18, италијански Јурофајтери и британски Тајфуни помажу у чувању румунског и бугарског неба. До данас над Црним Морем забележени су многобројни случајеви блиских сусрета и пресретања, укључујући и овај месец.

Руски ТАСС је јавио 15. августа да је њихов ловац Су-27 пресрео амерички извиђачки авион ЕП-3Е Ариес. Четири дана раније турски Ф-16, румунски МиГ-21 и бугарски МиГ-29 током ер полисинга пресрели су руску морнаричку летелицу. Петог августа руска авијација пресрела је амерички извиђачки и морнарички авион.

Ер полисингом над Словенијом, Албанијом, Црном Гором и у црноморском региону управља НАТО комбиновани центар за ваздухопловне операције (ЦАОЦ – Цомбинед Аир Оператион Центер) у Торехону у Шпанији.



Извор: balkansec.net

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *