Треба ли одложити почетак школске године

0

(фото: Depositphotos, racorn)

Да просветни врх Србије треба да одложи повратак ученика у клупе за најмање две недеље категоричан је став Уније синдиката просветних радника Србије (УСПРС). Сасвим супротно, у Синдикату образовања Србије (СОС) уверавају да нема оправданог разлога да се пролонгира старт школске године планиран за први септембар у складу са епидемиолошком ситуацијом. Школе су спремне, а Министарство просвете нема информацију да нека кућа знања у нашој домовини има потешкоће око организовања наставе, рекао је Младен Шарчевић, министар просвете, новинарима у обиласку школа у Старој Пазови и Шапцу, где је са сарадницима јуче проверавао како теку припреме за наступајућу школску годину.

Међутим, из УСПРС-а наглашавају да је под знаком питања спровођење прописаних мера здравствене заштите у школама, јер локалне самоуправе немају новац да набаве маске ни дезинфекциона средства.

– Уз то, систем није нашао начин да заштити запослене који спадају у ризичне групе. Наставници још нису добили редуковане наставне планове и програме који треба да буду усклађени са ТВ часовима и наставом на даљину. Нема ни довољно кадрова да би се реализовали предложени модели. Из угла здравствене безбедности ученика и запослених недоречене су и нејасне процедуре након потенцијалног заражавања деце и школских радника. И то су само основни разлози због којих сматрамо да је мудрије учинити додатне напоре да се макар неки од ових проблема реше, јер нас у супротном чека почетак школске године који ће убрзо бити и крај наставе у школама – образлаже у разговору за „Политику” Јасна Јанковић, председница УСПРС-а.




Она наглашава да је у датим околностима готово немогуће створити здравствено безбедан школски амбијент од првог септембра.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Колумбајн? Експлодирала бомба у школи у Санкт Петербургу

Јасна Јанковић истиче и да је јавно изношење децидног става да почетак школске године ваља одложити бар за две седмице у ствари последњи покушај синдикалне организације на чијем је челу да скрене пажњу првог човека просвете.

– Ни у једном упутству које је до сада стигло школама од ресорног министарства нема објашњења како ће се организовати рад са предшколцима. Да ли смо заборавили да добар део деце похађа обавезан предшколски програм, такозвани нулти разред, у групама у основним школама. Није речено ни како ће радити школе за таленте, рецимо музичке или балетске, оне нису ни гимназије ни средње стручне школе. А скоро је немогуће ускладити и распоред рада наставника који су запослени у три до пет школа и то не само у истом граду. И шта ћемо ако се неко од њих зарази. Не можемо се ослањати на решавање могућих проблема у ходу, за њих морамо бити спремни, иначе признајемо да немамо организован просветни систем – негодује Јасна Јанковић.

За захтев да се за две недеље пролонгира почетак школске године неопходно је опсежно образложење, а разлог да се се у школу крене касније не виде чланови СОС-а, тврди за „Политику” Валентина Илић, председница овог репрезентативног просветног синдиката. Упркос томе што верује да рад школа у време пандемије подразумева примену различитих модела по којима се није радило у досадашњој историји образовања, по њеном мишљењу чињеница је да деца треба да се врате у клупе а не да продужавају паузу до сусрета са школом.




– Изузетно је важан социјални моменат, да деца уђу у школе. Да ли ће настава у учионицама, по новим правилима која је утврдила струка, трајати месец дана или дуже то нико у свету не зна, па ни ми не можемо да наслутимо. Али хајде да кренемо. Урадили смо припреме, како ко. Уколико се у току рада појави било каква проблематична ситуација, као синдикат реаговаћемо да се она отклони. Сагласни смо са колегама које отворено кажу да једва чекају да крену у школу и буду с ђацима, па макар то трајало само месец дана. Јер, рецимо, и за први разред и месец дана је прилика да упознамо ђаке, да уколико нас околности касније приморају на наставу потпуно на даљину знамо са киме комуницирамо онлајн – каже Илићева. Председница СОС-а уверава да распореди часова могу да се прилагоде упутствима ресорног министарства, па и за заспослене који раде у више школа на основу договора са директорима установа. Не оспорава да се очекују проблеми у раду са предшколцима, али подсећа да је тај део образовања препуштен локалним самоуправама као и да ће се кретање епидемиолошке ситуације прво гледати на локалу.

Прочитајте још:  Прва херсонска школа успешно је прошла руску акредитацију

– Постоје други проблеми које потенцирамо. На пример, да нико не сме да ради прековремено. Учитељи ће бити највише оптерећени. Предметни наставници треба да се понуде да им изађу у сусрет и помогну, јер ситуација није уобичајена. Не могу да прећутим да су нам колеге из региона тражиле мустру како је наше ресорно министарство предложило да се од септембра ради, јер свако тражи адекватан модел за известан почетак школске године, јер образовање није прекид него континуитет који смо добили и у време првог пика епидемије у Србији са свим моделима наставе на даљину – закључује Валентина Илић.

За наставу на даљину определило се мање од три одсто ђака

Шабац – За наставу на даљину од 1. септембра до сада се определило мање од три одсто ђака, каже министар просвете Младен Шарчевић, који очекује да ће до краја анкетирања тај број пасти на око два одсто.

„То говори да родитељи имају поверење у образовни систем, директоре и наставнике у школама”, рекао је министар новинарима у Шапцу након посете ОШ „Јеврем Обреновић” и средњој медицинској школи, пренео је Танјуг. Шарчевић је навео да је и за средње школе важно да ђаци, осим понуђеног рада на даљину, бораве што више у школи, буду у контакту са наставницима, али у безбедним условима.

„Примена епидемиолошких мера је важна, да сваки ученик долази у школу са маском, да је носи у школи и скида само уколико постоји безбедна дистанца”, навео је он.

Министар је нагласио да је решено питање у 192 школа у којима су били грађевински радови како да се организује настава од 1. септембра.

Прочитајте још:  СУТРА ЋУ, МАЈКЕ МИ! Зашто Вучић избегава вакцинисање?



Миленија Симић-Миладиновић / Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *