ПРОВЕРА СПОСОБНОСТИ ЕУФОРА: Свечаним постројавањем почела војна вежба „Брзи одговор 2020“

0
Еуфор (Фото: euforbih.org)

У бази Бутмир код Сарајева данас је почела војна вежба „Брзи одговор 2020“, која за циљ има проверу способности Еуфора да изврши позивање и распоређивање резервних снага које се налазе ван БиХ.

Данашњем постројавању војника из Аустрије, Бугарске, Грчке, Мађарске, Италије, Румуније, Велике Британије, као и из састава КФОР, присуствовали су

представници амбасада, Оружаних снага БиХ и министар одбране у Савету министара Сифет Поџић.
Обраћајући се окупљенима, командант Еуфора, генерал-мајор Рејнхард Тришак, рекао је да је припрема вежбе извршена у уској сарадњи с Оружаним снагама БиХ, агенцијама за спровођење закона и надлежним министарствима.

– Без овакве сарадње вежбу не би било могуће спровести – рекао је Тришак.

Резервне снаге Еуфора, које су придружиле колегама из Мултинационалног батаљона Еуфора, биће распоређене на локације широм БиХ за извођење вежбе.

Сваки од војника који је ушао у БиХ је испоштовао стриктна правила карантина, као и правила за тестирање на присуство вируса корона у складу с међународним правилима, те правилима издатим од стране БиХ и Еуфора, саопштено је из Еуфора.
Директор вежбе, бригадни генерал Ерно Барат, поручио је да ће сарадња и веза с Оружаним снагама БиХ бити настављена.

– Увежбавање војника ће бити обављено низом ненајављених сценарија током трајања вежбе, како би се проверила њихова реакција, а и како би се обезбедило успјешно спровођење програма интензивне сарадње у бази Бутмир – истакао је Барат.

Еуфорову операцију „Алтеа“ тренутно чине снаге 20 земаља са мандатом да пруже подршку БиХ, те помогну у очувању безбедног и стабилног окружења.Срна

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.