Број комуналних полицајаца у Београду ће се удвостручити

0

Комунална полиција (Фото: Јутјуб)

Град Београд је добио дозволу да запосли још 150 комуналних милиционерки и милиционера чиме ће број комуналних милицајаца порасти више од 50 одсто у односу на тренутни број.

Наиме, према годишњем извештају о раду Градске управе Београда, на крају 2018. било је запослено 283 комуналних милицајаца, али је по систематизацији планирано да их буде 350.

Дакле, било је упражњено 67 места за комуналне милицајце како се зову од прошле године.

У извештају за 2019. овај број запослених није експлицитно наведен али стоји да је број полицајаца смањен за 13 у односу на 2018. што значи да их је последњег дана прошле године било 270 у Подручној организационој јединици Београда.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Kако се наводи, четири припадника су поднела захтев за споразумни прекид радног односа, два су решењем дисциплинског поступка кажњена прекидом радног односа, један службеник је пензионисан док су остали распоређени на радна места ван Подручне јединице. У априлу месецу један комунални милиционар је преузет из Kомуналне милиције Ниша.

Нова запошљавања комуналних милицајаца најавио је заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Kако је рекао, први пут, грађанке и грађани Сопота, Лазаревца или Обреновца имаће комуналне милиционере који ће их штитити од комуналног нереда и оних који се бахато понашају.

Његова најава је у складу са прошлогодињим законом о о комуналној милицији који, осим што је предвидео промену имена комуналне полиције у милицију, омогућава да и општине, а не само градови, могу да формирају комуналну милицију.




Такође, укинута је одредба која је до тада важила, а то је да на сваких пет хиљада становника долази један комунални милиционер што значи да су градским управама одрешене руке кад је реч о запошљавању комуналних милицајаца.

Прочитајте још:  АЛИМЕНТАЦИЈУ ПЛАЋА СВАКИ ТРЕЋИ ОТАЦ: Самохране мајке немоћне пред бирократијом

Закон је увео још два нова овлашћења за комуналце: заустављање и прегледање возила у покрету и прикупљање обавештења у циљу откривања прекршаја и њихових учинилаца, односно позивање грађана на информативни разговор.

Новина је и могућност коришћења бибер спреја као средство принуде, уз постојећи пендрек и лисице. Такође, комунални милицајци ће убудуће моћи да раде у цивилу.

Kомунална полиција у Београду почела је да ради пре тачно 10 година.



Нова економија

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *