Kако се скућити за мале паре: Станови и куће за 10.000 евра

0
Foto: 4zida.rs

Док је за стан у Београду на води неко платио 1,38 милиона евра, широм Србије куће и станови могу се купити за 10.000 евра – и то не само мали или, како се то назначи у огласу, са „потребом реновирања“. За суму која у неким београдским општинама није довољна ни за куповину гаражног места, у Војводини се може купити кућа са окућницом, а у Бору, Вршцу, Прокупљу и другим градовима, та сума довољна је и за стан од 60 квадрата. Штавише, на порталу 4зида.рс пронашли су чак 170 некретнина које се „уклапају“ у цену од 10.000 евра.

Kада смо недавно анализирали да ли београдском тржишту некретнина прети “пуцање балона”, наш саговорник, професор Економског факултета и консултант за развој некретнина у компанији ЕУ Буилд Слободан Аћимовић рекао је да је у мањим градовима за 10.000 евра могуће купити стан од 60 квадрата.
Неки читаоци су то схватили као метафору, а неки су тражили да проверимо да ли је тако нешто заиста могуће.

Захваљујући Републичком геодетском заводу и њиховом “Извештају са тржишта непокретности за прву половину 2020. године”, можемо да потврдимо не само да је проф. Аћимовић био у праву, већ и да би у неким градовима и општинама стан од 60 квадрата могли да купите и за мање новца.

Рачуница каже да квадрат стана од 60 квадрата плаћеног 10.000 евра вреди 167 евра.

За тај новац чак може да се купи и квадрат у новоградњи – у нишкој општини Пантелеј, где је цена таквог квадрата била 157 евра, и у Ћуприји, где је била виша за симболичних евро (158 евра по квадрату).
Далеко је већи избор кућа и станова у “староградњи”, па се тако за 10.000 евра можете скућити и у Бору, Вршцу, Зрењанину, Прокупљу или Пожаревцу.

Београд на води и Београд у сутерену
“На сајту 4зида.рс налази се преко 170 некретнина чија је цена мања од 10 000 евра и то 13 станова и преко 160 кућа.

Kод станова са овако ниском ценом, обично је реч о гарсоњерама у мањим градовима, конкретно у Јагодини, Параћину, Убу, али је тренутно оглашена и једна гарсоњера у Београду – гарсоњера има 17м2, налази се у општини Раковица, а цена јој је снижена јер је у питању сутерен”, каже за Нова.рс Јасмина Гаврилов Дражић.

Интересантно је да је најкупљи квадрат у Србији током ове године продат у Београду на води, и то за 9.124 евра, односно за нешто мање колико се тражи за поменуту раковичку гарсоњеру.
Наша саговорница додаје да је понуда кућа чија је цена 10 000 евра и мања прилично шаренолика.

“Највећи број оваквих некретнина налази се у Војводини, конкретно у Банату, у околини Зрењанина, Житишта и Сечња.

Тако се за 10 000 евра, али и мање, могу купити куће које имају чак и 100-150 квадратних метара, а често ове куће имају и припадајуће двориште или башту или неке додатне објекте у оквиру домаћинства. Овде се најчешће ради о некретнинама које су људи добили у наследство, или су одлучили да се из села преселе у град.

Већини некретнина је потребан неки вид улагања, поготово ако је реч о старијим кућама у које се дужи период није живело, али ако узмемо у обзир да се многе од њих продају и за мање од 10 000 евра, видимо да овакве понуде могу представљати добар избор за све оне који размишљају о некој врсти викендице или бегу из града”, каже Јасмина Гаврилов Дражић за Нова.рс.Нова.рс

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.