Kако се скућити за мале паре: Станови и куће за 10.000 евра

0

Foto: 4zida.rs

Док је за стан у Београду на води неко платио 1,38 милиона евра, широм Србије куће и станови могу се купити за 10.000 евра – и то не само мали или, како се то назначи у огласу, са “потребом реновирања”. За суму која у неким београдским општинама није довољна ни за куповину гаражног места, у Војводини се може купити кућа са окућницом, а у Бору, Вршцу, Прокупљу и другим градовима, та сума довољна је и за стан од 60 квадрата. Штавише, на порталу 4зида.рс пронашли су чак 170 некретнина које се “уклапају” у цену од 10.000 евра.

Kада смо недавно анализирали да ли београдском тржишту некретнина прети “пуцање балона”, наш саговорник, професор Економског факултета и консултант за развој некретнина у компанији ЕУ Буилд Слободан Аћимовић рекао је да је у мањим градовима за 10.000 евра могуће купити стан од 60 квадрата.




Неки читаоци су то схватили као метафору, а неки су тражили да проверимо да ли је тако нешто заиста могуће.

Захваљујући Републичком геодетском заводу и њиховом “Извештају са тржишта непокретности за прву половину 2020. године”, можемо да потврдимо не само да је проф. Аћимовић био у праву, већ и да би у неким градовима и општинама стан од 60 квадрата могли да купите и за мање новца.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Рачуница каже да квадрат стана од 60 квадрата плаћеног 10.000 евра вреди 167 евра.

За тај новац чак може да се купи и квадрат у новоградњи – у нишкој општини Пантелеј, где је цена таквог квадрата била 157 евра, и у Ћуприји, где је била виша за симболичних евро (158 евра по квадрату).

Прочитајте још:  ОЛУЈА ИЗ РУСИЈЕ KОЈУ ЈЕ ВУЧИЋ САKРИО: Путин не жели да га види јер тајно одлази у Вашингтон БЕЗ ЗНАЊА МОСKВЕ




Далеко је већи избор кућа и станова у “староградњи”, па се тако за 10.000 евра можете скућити и у Бору, Вршцу, Зрењанину, Прокупљу или Пожаревцу.

Београд на води и Београд у сутерену
“На сајту 4зида.рс налази се преко 170 некретнина чија је цена мања од 10 000 евра и то 13 станова и преко 160 кућа.

Kод станова са овако ниском ценом, обично је реч о гарсоњерама у мањим градовима, конкретно у Јагодини, Параћину, Убу, али је тренутно оглашена и једна гарсоњера у Београду – гарсоњера има 17м2, налази се у општини Раковица, а цена јој је снижена јер је у питању сутерен”, каже за Нова.рс Јасмина Гаврилов Дражић.

Интересантно је да је најкупљи квадрат у Србији током ове године продат у Београду на води, и то за 9.124 евра, односно за нешто мање колико се тражи за поменуту раковичку гарсоњеру.




Наша саговорница додаје да је понуда кућа чија је цена 10 000 евра и мања прилично шаренолика.

“Највећи број оваквих некретнина налази се у Војводини, конкретно у Банату, у околини Зрењанина, Житишта и Сечња.

Тако се за 10 000 евра, али и мање, могу купити куће које имају чак и 100-150 квадратних метара, а често ове куће имају и припадајуће двориште или башту или неке додатне објекте у оквиру домаћинства. Овде се најчешће ради о некретнинама које су људи добили у наследство, или су одлучили да се из села преселе у град.

Већини некретнина је потребан неки вид улагања, поготово ако је реч о старијим кућама у које се дужи период није живело, али ако узмемо у обзир да се многе од њих продају и за мање од 10 000 евра, видимо да овакве понуде могу представљати добар избор за све оне који размишљају о некој врсти викендице или бегу из града”, каже Јасмина Гаврилов Дражић за Нова.рс.

Прочитајте још:  Шведска и немачка пракса одузимања некретнина за смештај миграната



Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *