Намештање фудбалских утакмица преселило се у ниже лиге

0
Foto: Pixabay

Мешање међународних организованих криминалних група у спорт подразумева разна кривична дела, а најзаступљеније је намештање утакмица и прање новца, пише у најновијем извештају Еуропола.Највише су погођени фудбал и тенис, али искуство говори и да су други професионални спортови изложени организованом криминалу, попут кошарке, рукомета, одбијке на песку, хокеја на леду.

Фудбал и даље представља спорт који је навише угрожен од стране међународних организованих криминалних група.

Разлози леже у његовој популарности, великом новцу који се обрће у том спорту и у кладионицама.
Већина истрага које спроводи Еуропол се иначе односи на фудбал.

Новац који се на годишњем нивоу врти у кладионицама ако се имају у виду прогнозе у свим спортовима износи 1,69 билиона евра, док у фудбалу та цифра износи 895 милијарди евра.

Сумња се да се у свету намешта нешто мање од 1 одсто свих фудбалских утакмица годишње.

Према организацији УЕФА, корупција у спорту представља велики изазов за европски фудбал, посебно у мањим лигама и генерално у мањим земљама.
У том контексту, УЕФА сведочи мањем броју сумњивих утакмица у одређеним евроазијским, кавкаским и медитеранских земљама.

Истовремено, број пријављених сумњивих фудбалских утакмица порастао је у земљама које се граниче са тим областима.

Овде треба имати у виду да су сумњиве ствари пријављене и да то нужно не значи да су неправилности биле присутне.

Надовезујући се на те податке, УЕФА не сматра да је намештање утакмица у паду, већ да су се те сумњиве активности преселиле у ниже лиге које се мање контролишу.

Према истом тумачењу, рањивије лиге са такозваним „високим ризиком“ више не учествују у клађењима, а такве активности је и теже уочити.

KО УЧЕСТВУЈЕ У ПРЕВАРИ
Подаци указују да су синдикати за намештање утакмица успоставили организацију, у којој играчи или судије могу лако да се активирају и по потреби преправе извештаје о утакмицама.

То се наводи због чињенице да је УЕФА у неким земљама приметила накнадно смањење броја сумњивих утакмица.

Kриминалци иначе чешће ангажују играче који у неком тиму имају одређену улогу, као што су голмани, дефанзивци или капитени, а некада тренери, менаџери клубова, директори и агенти.

Наглашава се да заједнички прелазак неког тренера и играча из једног у други клуб, могу да буду назнака да припадају групи која учествује у намештању утакмица.

Тада се приступа прикупљању обавештасјних података кључних за истрагу.Нова економија

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.