Плати 500 динара, па се жали на порез на имовину

0

(Фото: Пиксибај)

Незадовољни порески обвезници који сматрају да им је неправедно разрезан порез на имовину, то јест да износ овогодишњег пореза који је у појединим случајевима већи и до 100 одсто и није сразмеран расту вредности некретнине – могу да се жале пореској администрацији. Без обзира на исход њихове притужбе, мораће да плате таксу од 500 динара.

Грађани могу да се обрате надлежном општинском одељењу Секретаријата за јавне приходе, које је и донело пореско решење, како би добили додатна објашњења. Такође, могу да уложе жалбу на решење у року од 15 дана од дана достављања решења, што је и наведено у поуци о правном леку у самом решењу о утврђивању пореза на имовину, кажу у Секретаријату за јавне приходе.

На наше питање зашто се на улагање жалбе на висину пореза плаћа такса од 500 динара и ко ће и у ком року да одговори на притужбе грађана, они кажу да је Законом о републичким административним таксама прописано плаћање административне таксе на жалбу на решење. Жалба се, уколико су испуњени прописани услови, може решити код првостепеног органа и донети замена решења или се иста доставља Министарству финансија као другостепеном органу на даљи поступак и одлучивање.




Многе Београђане су изненадила пореска решења, која су прилично каснила и на којима је проценат увећања био шаренолик – чак у истој зони за исту врсту непокретности обвезници су добијали различите износе увећања. Додуше, појединим обвезницима износ пореза остао непромењен у односу на претходну годину. За увећање овогодишњег пореза на имовину у престоници кључно је укидање градске одлуке о ограничењу пореза на имовину. Пре пет година је промењен закон о порезу на имовину, због чега је уследило и значајно повећање овог намета. Пошто је промењена методологија обрачуна, то је условило да је неким обвезницима овај намет био и по неколико пута већи. Уместо да се зарачунава вредност некретнине за сваки појединачни стан, град је испарцелисан по зонама и за одређивање пореске основице узима се просечна вредност некретнине за целу зону. Укинута је накнада за уређење грађевинског земљишта и инкорпорирана је у овај порез. Да би ублажили велики раст пореза на имовину, градске власти су из године у годину усвајале одлуке да порез на имовину, који је најиздашнији локални приход и представља трећину изворних прихода на локалу, у престоници не може бити увећан више од два одсто. Од ове године то ограничење више не постоји.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  ВЛАДА ПРЕТИ: Казне за медицинске раднике ако одбију премештај у време короне

На наше питање зашто је одлучено да баш ове године буде укинута одлука о ограничењу повећања пореза на имовину, у секретаријату кажу да је Скупштина града Београда надлежна за доношење одлука које се односе на порез на имовину на територији града Београда и све су предмет претходне јавне расправе.

– За објашњење различитих повећања код истих врста непокретности за различите обвезнике, потребно је обратити се надлежном општинском одељењу ради појашњења, зато што сваки порески обвезник може да има неку специфичност у односу на другог обвезника. Поред тога, ако је дошло до промене података од значаја за утврђивање обавезе, до којих се дошло службеним путем, може доћи до промене у висини пореза за 2020. у односу на 2019. Напомињемо да је након смрти пореског обвезника, држалац или наследник непокретности имао обавезу у складу са Законом о порезима на имовину да у року од 30 дана пријави порез на имовину на своје име. У случајевима где није поступљено по закону и није пренет порез са преминулог лица, порез за 2020. годину може бити увећан за 100 одсто ако се ради о стану или кући за становање – кажу у овом секретаријату.



Маријана Авакумовић / Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *