„ЗЛАТНИ ВИТАМИН“ ЛЕЧИ ПРЕKО 1.000 БОЛЕСТИ! Др Матић открива како помаже и где да га најлакше „нађете“

0
(Фото: Shutterstock)

Више од пет хиљада студија бавило се истраживањем витамина Д и његовим благотворним утицајем на здравље.

Прошло је шест месеци од почетка пандемије корона вируса, многа сазнања о инфекцији која је усмртила скоро милион људи мењају се буквално из дана у дан.

Нутријент о којем се од почетка говорило, а који може умногоме да помогне оболелима од ковид-19, јесте витамин Д.

Витамин Д заиста је важан за читав организам и има улогу у готово свим „важним“ телесним функцијама. Озбиљан недостатак овог витамина (мање од 12 нанограма по милилитру крви или мање) може да доведе до озбиљни и болних деформација костију код деце и одраслих. Али, оно што је интересантно је да чак ни наука нема одговор колико је некој особи заиста потребно витамина Д, али је научно утврђено да мањак овог витамина може да се повеже са кардиоваскуларним болестима, дијабетесом типа 2 и неким типовима рака.
„То је чудотворни лек“, каже проф др Момчило Матић, доктор природне медицине за ТВ Хепи. „Заправо, он је прохормон који има исту функцију као хормони у нашем телу, јер се синтетише у јетри, а тек се у бубрезима активира, улази у крвоток, уулази у сваку нашу ћелију. Свака наша ћелија има рецепторе за витамин Д, што говори о његовом значају и важности. Многа истраживања говоре у прилог томе да је он један од веома важних ‘лекова’ који се узимају за многе болести. Преко 5.000 истраживања је показало да може помоћи за преко 1.000 здравствених поремећаја.“

Овај витамин ствара сунце, па га лети није потребно посебно узимати јер га наш органозам добија сунчањем, сматра професор.

„Ако се изложимо сунчевој енергији отприлике пола сата, добићемо 10.000 интернационалних јединица. Приче о ‘предозираности’ овим витамином нису баш основане. Преко сунчеве енергије добијамо преко 80% процената витамина Д.“

Новије студије су показале да овај нутријент спречава да се код оболелих од ковид-19 развије тешка клиничка слика. А које су то болести код којих још помаже?
„Помаже код депресије, код канцера… Новија истраживања су показала да се код канцера користи већа доза витамина Д, чак преко 50.000 интернационалних јединица. Помаже и код срчаних болести. И ту постоји једна студија да људи који пуше и имају превише алкохола у свом организму и они који имају дефицит витамина Д, практично имају исти ризик од настанка срчаног и можданог удара. Скоро да не постоји у наше,м организму неки поремећај који није повезан са овим витамином“, каже професор Матић.

У комбинацији са морем, има изузетно позитивно дејство на наш имуни систем.

Има га у некој храни
Kад је реч о намирницама које су богате овим „златним“ витамином, највише га има у риби, посебно лососу, али и конзервираној туњевини или сардинама. Такође, пуномасно млеко је ризница овог нутријента. говеђа јетра, сојино млеко, јегуља и рибље уље.

Витамин Д се раствара искључиво у масној средини, што значи да је исхрана маснијим намирницама важна за његову апсопцију.Мондо

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.