Адвокат: Власт противуставно затварала старе у кућни притвор

0

(Фото: mod.gov.rs)

У време полицијског часа, када је грађанима по неколико дана било забрањено да излазе из својих кућа, ограничење слободе кретања било је претворено у кућни притвор, који је изречен наредбом извршног органа власти, што је правно потпуно накарадно и неприхватљиво, изјавио је ФоНету адвокат Јовица Тодоровић.

Он је у серијалу разговора Дестинација подсетио да је грађанима Србије старијим од 65 година неколико месеци било “забрањено да уопште излазе” из својих станова и кућа, и нагласио да то више није било ограничење слобода кретања, већ да им је та слобода била “у потпуности укинута”, што по Уставу није дозвољено.

Тодоровић је подсетио да Устав прописује да се слобода кретања може ограничити због спречавања ширења заразних болести, али да је то могуће “само до оне тачке” када ограничење престаје да буде ограничење и претвара се у потпуно укидање слободе или права.

“Ако је реч о кретању, слобода кретања се може ограничавати све док се слобода кретања у ствари не искључи”, изричит је Тодоровић.

Он је са групом својих колега предложио Адвокатској комори да спречи “флагрантна кршења” права на правично суђење у кривичним поступцима током ванредног стања.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!




То се дешавало, како је објасни, на суђењима преко Скајпа, када окривљенима није било обезбеђено да присуствују властитим суђењима, упркос томе што су били доступни судовима, јер су се налазили у притвору.

Тодоровић је навео да је Управни одбор Адвокатске коморе одбио иницијативу адвоката, уз објашњење да је довољно што је та комора државним органима указала на кршења Устава и закона, али и уверење да би обустава рада адвоката на суђењима путем Скајпа била “контрапродуктивна за интересе адвокатуре”.

Прочитајте још:  Бранислав Тиодоровић: Зашто би ковид пропуснице биле неуставне? Морамо да направимо разлику између оног што се сматра разумним, вакцинација није питање демократије, него питање цивилизације

Према његовој оцени, осим права на правично суђење и слободу кретања, током ванредног стања прекршен је “читав низ права” из области радног законодавства.




“Имамо озбиљне индиције да није била обезбеђена адекватна заштита на раду, што је најзачајније, управо здравственим радницима у околностима ширења заразне болести”, рекао је Тодоровић.

Он је указао да се то односи и на друге који су по природи посла морали да буду на својим радним местима, поменувши запослене у трговини и услужним делатностима.

На питање да ли држава уоште има надлежност да због, бриге за здравље грађана укида нека права појединаца, Тодоровић је одговорио да у Европи настаје једна “потпуно нова грана права”- Европско право људских права.

Kако је образложио, то значи да су овим правом државе Европе прихватиле концепт по коме постоји корпус људских права и основних слобода које се никада не могу укидати, а за њих и Устав Србије каже да су неотуђива.




Тодоровић је објаснио да се слобода кретања може ограничити због заштите здравља, и прецизирао да изван тог корпуса постоје права која се могу укидати, као што је право запосленог на регрес за годишњи одмор.

С друге стране, навео је, право на ограничено радно време се не може укинути, јер је то људско право предвиђено Уставом.

Тодоровић је предочио да грађани Србије, којима су прекршена универзална људска права и слободе гарантоване Уставом и међународним правом, морају прво да искористе све правне лекове у редовним судским поступцима.

“Након тога морају да искористе могућност да поднесу жалбу Уставном суду, и тек ако не добију правну заштиту могу да се обрате Европском суду за људска права у Стразбуру”, закључио је Тодоровић.

Прочитајте још:  Отпор Кју-Ар кодовима натерао је Кремљ да размисли о новом називу



Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *