Замена старих ормарића за струју о трошку ЕПС-а

0
(Фото: Pixabay)

Стари дрвени ормарићи за струју који се налазе у зградама биће до краја ове године замењени новим – металним или пластичним, и прећи ће у власништво оператора дистрибутивног система „ЕПС дистрибуције”, при чему потрошачи неће сносити трошкове њихове замене.

Ова промена резултат је одлуке Савета Агенције за енергетику АЕРС донете крајем маја ове године, којом се даје сагласност на план преузимања мерних уређаја, мерно разводних ормана и других уређаја у објектима постојећих купаца. До сада је, како је потврђено, замењено око 600.000 ових кућишта од укупно 3,6 милиона мерних места, колико их има у Србији.
Како се наводи на сајту, превођење мерних уређаја, мерно разводних ормана и прикључних водова у власништво оператора дистрибутивног система подразумева њихово боље одржавање, контролу и замену савременијом опремом у циљу повећања тачности мерења и смањења губитака електричне енергије у дистрибутивном систему.

То је, истичу у АЕРС-у, у интересу и крајњих купаца и дистрибуције. У циљу испуњења своје обавезе, оператор дистрибутивног система је у плану дао преглед активности за преузимање мерних места у наредном периоду, укључујући правовремено и тачно информисање купаца о овој обавези. Преузимање мерно разводних ормара обављаће се на територији читаве Србије.
Иначе, на овај посао обавезују и закони о енергетици и становању. А у ЕПС-у су га протекле две деценије највише отежавале процедуре набавке нових бројила и нерешена власничка права у стамбеним зградама. Проблем је додатно правила и чињеница да су се мерна места неретко водила и на преминуле станаре.

Упитани да ли прелазак ових бројила у власништво „ЕПС дистрибуције” значи да грађани више неће плаћати одржавање мерног места на које су се најчешће и жалили, мр Жељко Марковић, консултант за енергетику у „Дилојту” и бивши директор у ЕПС-у, каже да таква ставка никада и није постојала на рачуну.

– Ставка „одржавање мерног места” не постоји на рачуну, већ само ставка „трошак гарантованог снабдевача”, коју често погрешно називају одржавање мерног места. Ставка „трошак гарантованог снабдевача” се не односи на одржавање мерног места за које је задужен оператор дистрибутивног система, већ на трошкове гарантованог снабдевача, односно јавног предузећа ЕПС, и у вези је с трошковима издавања рачуна. Та ставка тако остаје у рачунима, без обзира на то да ли је „Дистрибуција” преузела или није преузела мерно место – објашњава наш саговорник.
Како каже, у складу са важећим законом о енергетици, „ЕПС дистрибуција” је у обавези да преузме све мерне уређаје, мерно-разводне ормане, прикључне водове, инсталације и опрему у мерно-разводном орману.

– Раније, пре изласка овог закона, купци су приликом прикључења на дистрибутивну мрежу инвестирали у опремање свог мерног места (орман са бројилом), чиме је оно остајало у власништву купца електричне енергије, а не „Дистрибуције”. Са друге стране, „Дистрибуција” је одржавала мерно место и замењивала бројила у случају квара, иако то бројило није било у власништву „Дистрибуције” – каже наш саговорник.

Дакле, истиче, улагала је новац у одржавање мерног места, које у формалном погледу није њена имовина.

– Стога је то било потребно законски регулисати и зато је 2014. године, ступањем на снагу Закона о енергетици, наложено „ЕПС дистрибуцији” да преузме ову опрему у своја основна средства, будући да јој је дужност да их одржава у исправном стању – објашњава Марковић.Јасна Петровић-Стојановић / Политика

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.