И власт и опозиција устали против загађења у Бору

0

(Фото: Пиксибај)

Одборници опозиције у Бору упозорили су на алармантно загађење сумпор диоксидом и тешким металима, са чим се сложио и градоначелник Александар Милкић који тврди да су све могућности локалне самоуправе исцрпљене и да ће ресорна министарства морати да се укључе у решавање загађења које ствара РТБ Бор у власништву кинеске компаније Зиђин, наводи се у прилогу РТВ Бор.

Наиме, аерозагађење на територији града Бора константно расте протеклих месеци.




РТВ Бор наводи да је пре три дана измерена сатна концентрација сумпор диоксида у градском парку износила 890 микрограма по кубном метру, два и по пута више од законом дозвољених 350.

Овај локални медиј додаје и да подаци о мерењима у погону Зиђина, на радним местима, уколико их има, нису доступна јавности. Две аутоматске мерне станице, у Kривељу и Слатини, које су у републичком систему, али о њим води бригу компанија Зиђин, дуже време не раде и са њих нема података.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Kонцентрација ПМ 10 честица у 8 сати, у време када деца одлазе у школу, износила је 220 микрограма, четири и по пута више од просечне дневне дозвољене количине, а мањих и опаснијих ПМ 2.5 честица чак 170, седам пута више од дозвољене.

ЦИНС је раније у фебруару открио да је ресорно министарство контролисало компанију и покренуло поступак због испуштања опасних материја у ваздух.

Kако преноси РТВ Бор, одборници опозиције тражили су јуче посебну седницу Скупштине града која би била посвећена овој теми.




„Свако јутро се будимо у диму, али то није најгоре. Велики проблем је повећана концентрација тешких метала, арсена, кадмијума, никла и олова. То ће генерације после нас осетити.“ – рекао је Драган Марковић, одборник Народне странке.

Прочитајте још:  Дан Републике: Не блиједи сјећање на фочанске борце

„Аерозагађење је алармантно питање, које има највиши приоритет. Недопустиво је да свакога дана имамо прекорачење дозвољених параметара везаних за сумпор диоксид и остале гасове који долазе из Топионице Зиђина.“ – нагласио је Предраг Балашевић, одборник Влашке народне странке.

„Да ли је могуће да ћемо жртвовати здравље нашег становништва зарад нечијег профита? Ово се неће добро завршити, јер се људи спремају на велике протесте, и у граду и у селима“, упозорио је Миливоје Јаношевић, одборник Влашке странке „Мост“.

РТБ Бор наводи да су представници локалне самоуправе нагласили да ће надлежна министарства морати много активније да се укључе у контролу и решавање овог проблема.




„Ми као град и грађани Бора више немамо простора да трпимо велику концентрацију свих материја које се налазе у ваздуху. 10. августа сам директору компаније Зиђин послао директно писмо у коме сам га обавестио о прекршајима и стварима које нису у складу са законом, а 30. августа сам најавио да ће град Бор, са мојим потписом, поднети кривичну пријаву против компаније Зиђин, ако буде наставила овако да ради. Ја сада стојим пред вама, одборницима, грађанима Бора и републике Србије и тврдим да ћу то и урадити, када будем добио комплетну анализу да ли су прекорачене три дана недозвољене материје у ваздуху, како прописује закон,“ – рекао је градоначелник Бора Александар Миликић.

Он је додао да Министарство екологије није одговорило на достављени локални акциони план, да је у фиокама држан дуже него што то закон предвиђа, а онда је послат назад на усаглашавање.

Он тврди да је пре три дана топионица на три сата заустављена од стране службених лица, а на захтев Одељења за екологију Града Бора.

Прочитајте још:  Кинeзи, Турци и Руси најчешће долазе на рад код нас

Одборник Српске напредне странке Владан Нововић рекао је да је он упозоравао ох јуна 2019. године да је кинеском парнеру остављен град који је био ваздушна бања, да је загађење драстично повећано доласком Зиђина и затражио да се против одговорних предузму све мере.



РТВ Бор

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *