Сумњива продаја „Београђанке“ по мизерној цени

0
Александар Вучић и Синиша Мали

Цена по којој је продата палата „Београђанка“ је необјашњиво ниска а чињеница да се на тендеру појавио само један заинтересовани купац изазива и сумњу у непристрасност у том поступку, сматра стручна јавност.

Оно што додатно забрињава јавност је писање медија по којима је адвокат Игор Исаиловић, пословно близак министру финансија Синиши Малом, истовремено сарађивао са компанијом „Марера пропертис“ која је постала нови власник „Београђанке“ за почетну тендерску суму од 16,5 милиона евра.

Такође, медији су још неке садашње или бивше руководиоце у тој компанији повезали са министром Малим. Иначе, власник „Марере пропертис“, чија је ћерка фирма МПП „Њу проџект“ купила „Београђанку“, је руски бизнисмен са малтешким пасошем Владимир Зубрилин. Његово име се нашло на списку власника оф шор компанија у „Панамским папирима“.
Приватизациони саветник Бранко Павловић констатује за Данас да је цена по којој је „Београђанка“ продата прилично ниска.

– Може се констатовати да градске власти прилично лоше воде пословну политику. Цена је веома мала што је чудно а додатну сумњу изазива податак да се на тендеру појавио само један купац који је на крају постао и власник „Београђанке“. Сума је дакле прилично мала а таква остаје и када се дода новац који инвеститор треба да уложи у реновирање „Београђанке“ како је предвиђено тендерским условима – наводи наш саговорник.

Према његовим речима градско руководство уопште није требало да продаје „Београђанку“ по тако ниској цени већ да је искористи у сасвим друге сврхе.

– У „Београђанку“ је требало уселити канцеларије градских служби лоцираних у атрактивнијим зградама које се могу продати по далеко већој тржишној вредности. Тиме би се инкасирала знатна средства за градски буџет а „Београђанка“ уместо да буде продата по ниској цени, добила би нову улогу као зграда градске администрације – каже Павловић.
Да је цена по којој је продата „Београђанка“ ниска слаже се и економиста Милан Р. Kовачевић.

– Извесно је да су потребна додатна улагања у ту зграду како би она могла да се изнајмљује као пословни простор. Наиме, „Београђанка“ је у веома лошем стању што је само један доказ да се њом веома лоше управљало и да ју је одавно требало приватизовати. Међутим, цена по којој је сада то урађено је далеко од реалне. Веома је лоше што градске власти нису постигле већу цену за „Београђанку“ а због тога ће испаштати грађани главног града Србије. Они ће морати својим новцем да надоместе мањак у градском буџету који ће настати због ниске цене на тендеру за продају „Београђанке“ – каже наш саговорник.

Марера Пропертиес, једна од највећих компанија на тржишту комерцијалних некретнина у Србији постала је нови власник палате „Београђанка“. Реч је о око 20.000 квадратних метара канцеларијског простора без малопродајни објекат који се налази уз палату.Извор: Данас

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.