Власт у Бору поднела кривичну пријаву против “Зиђина”!

0

Градска управа Бора поднела је кривичну пријаву против одговорних у кинеској компанији “Зиђин” због вишедневног прекомерног загађења сумпорд-диоксидом и другим штетним материјама по здравље становништва.

Kако је потврђено за сајт истмедиа.рс у Општинском јавном тужилаштву, пријаву је потписао градоначелник Бора Александар Миликић и она се односи на одговорна лица борске топионице бакра која послује у саставу “Зиђин”.




Мерне станице Агенције за заштиту животне средине (СЕПА) већ три дана бележе прекомерно загађење сумпор-диоскидом (СО2) у борском градском парку, а загађјења се понављају готово свакодневно скоро две године од када је Србија продала РТБ Бор стратешком партнеру “Зиђину” и постала сувласник мањинских 37 одсто капитала.

Законом дозвољене вредности СО2 износе 350 микрограма по метру кубном, а у понедељак су у више наврата током дана измерене просечне вредности и до 1.969 микрограма, односно прецизирано је да је ваздух “јако загађен” и да се не препоручује становништву напуштање станова.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!




Према јавним подацима, ваздух је на истој локацији “јако загађен” и ПМ10 честицама.

Мерне станице у Бору бележе просечно загађење на сваких сат времена, али су тренутни пикови загађења, према процени, много већи.

У понедељак око 13 сати, у центру града и код Техничког факултета у Бору, код пролазника је оштар гас изазвао отежано дисање и сузење очију.

Аутоматске мерне станице у августу су у градском парку измериле прекомерно загађење 18 дана, а највећи пик забележен је 4. августа када је у ваздуху над градским парком СО2 био присутан више од 3.800 микрограма по метру кубном, што је 11 пута више од дозвољеног.

Прочитајте још:  Инспекције на терену у БГ: Ко нема сертификат казне од 5.000 до 300.000 РСД

Републички еколошки инспектори и Министарство екологије не оглашавају се по том питању, како оцењују и власт и опозиција, “еколошког злочина над становништвом”.




Представници “Зиђин” најавили су током предизборне кампање у јуну, у присуству премијерке Србије Ане Брнабић и министра рудартсва и енегретике Александра Антића, да ће од јуна спречити избацивање штетних гасова у ваздух, док се након избора испуштање штетних материја у Бору наставило.

Пријава због загађења поднета је уочи еколошког протеста који су за суботу, 19. септембар најавиле организације позивајући суграђане да дођу на тај скуп путем друштвених мрежа и након спремности градске власти да се суочи са загађиивачем.

На друштвеним мрежама објављено је да борски угоститељи због прекомерног загађења неће радити на дан протеста од 10 до 12 сати.



Бета

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *