Јавни сервис од председника не види закон

0

Радио-телевизија Србије је велики део програмског садржаја 15. септембра посветила “обележавању новог заједничког празника Србије и Републике Српске”, Дану српског јединства, слободе и националне заставе. РТС се, међутим, није сетио да гледаоце обавести о томе да се државни празници могу установити само законом, а не инстант вољом било којег појединца.

Радио телевизија Србије објавила је да Србија и Република Српска обележавају Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

„Србија и Република Српска данас први пут обележавају заједнички празник – Дан српског јединства, слободе и националне заставе. Тог 15. септембра 1918. године пробијен је Солунски фронт. У свим општинама у Србији и Републици Српској тргови и централне улице ће бити окићене Народном и Државном заставом Републике Србије.“
Kада се пак прочита шта пише у Закону о државним празницима, Дана српског јединства, слободе и националне заставе нема у Закону, који је последњи пут измењен 2011. године.

Идеја о 15. септембру као новом празника појавила се по повратку председника Србије Александра Вучића из Вашингтона и после његовог сусрета с чланом председништва Босне и Херцеговине Милорадом Додиком. Вучић је тада најавио успостављање новог, заједничког празника Србије и Републике Српске.

Да би идеја била реализована, потребно је да се уобличи предлог Закона о изменама и допунама Закона о државним празницима, те да се о томе изјасни Скупштина Србије као највише законодавно тело. Реч председника државе ипак нема снагу закона.

Истиномер

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.