Јавни сервис од председника не види закон

0

Радио-телевизија Србије је велики део програмског садржаја 15. септембра посветила “обележавању новог заједничког празника Србије и Републике Српске”, Дану српског јединства, слободе и националне заставе. РТС се, међутим, није сетио да гледаоце обавести о томе да се државни празници могу установити само законом, а не инстант вољом било којег појединца.

Радио телевизија Србије објавила је да Србија и Република Српска обележавају Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

„Србија и Република Српска данас први пут обележавају заједнички празник – Дан српског јединства, слободе и националне заставе. Тог 15. септембра 1918. године пробијен је Солунски фронт. У свим општинама у Србији и Републици Српској тргови и централне улице ће бити окићене Народном и Државном заставом Републике Србије.“
Kада се пак прочита шта пише у Закону о државним празницима, Дана српског јединства, слободе и националне заставе нема у Закону, који је последњи пут измењен 2011. године.

Идеја о 15. септембру као новом празника појавила се по повратку председника Србије Александра Вучића из Вашингтона и после његовог сусрета с чланом председништва Босне и Херцеговине Милорадом Додиком. Вучић је тада најавио успостављање новог, заједничког празника Србије и Републике Српске.

Да би идеја била реализована, потребно је да се уобличи предлог Закона о изменама и допунама Закона о државним празницима, те да се о томе изјасни Скупштина Србије као највише законодавно тело. Реч председника државе ипак нема снагу закона.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Истиномер

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *