Ђукановић: Нећу поднети оставку, за Црну Гору ћемо се борити и у шуми

0
ђукановића

Мило Ђукановић (Фото: predsjednik.me)

Мило Ђукановић је поручио да неће поднети оставку на место председника Црне Горе као и да нема разлога да у тој држави не дође до промене власти. “За Црну Гору ћемо се борити не само у парламенту него и у шуми ако буде требало”, казао је Ђукановић, пренеле су подгоричке “Вијести”.

Мило Ђукановић је како преносе Вијести, гостујући на Face TВ казао да нема разлога да у Црној Гори не дође до промене власти.

“Садашња промјена власти није учинила недостојанственом позицију проевропске политике у Црној Гори. Ми смо у будућем парламенту заступљени са једним послаником мање у односу на већину, то се благо помјерило, али не видим у томе ништа драматично и на неки капиталан закључак”, казао је Ђукановић.

Додао је да се догодила промена власти која потврђује демократски капацитет Црне Горе.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Заиста мислим да имамо разлога будемо поносни на све оно што смо урадили као власт, али и на оно што у ових 15 дана од промијење политичке реалности у Црној Гори показујемо. Ови који славе побједу с правом славе побједу, побиједили су”, сматра Ђукановић.

Навео је и да су имали прилику да у претходних 30 година кажу “изгубили смо”, али да нису то урадили.

Оценио је да ће ово ваљда бити први избори који су регуларни јер, како је рекао “ми нијесмо побиједили”.

“Признали смо резултат и није нам падало на памет да се служимо неким накнадним постизборним инжењерингом. Не мислим да је то правилно читање демократије и правилно читање воље грађана”, истакао је црногорски председник.




Борба за Црну Гору и у шуми
“За Црну Гору ћемо се борити не само у парламенту него и у шуми ако буде требало”, казао је Ђукановић.

Он је додао “да не видјети да се, на неки начин, рестаурира националистичка политика с почетка 90-их, значи политичко сљепило”.

“Подсјетићу вас, тада сам казао и тада се кренуло са идејом да се штите интереси угроженог српског народа у другим државама. Заштита, наводно, угроженог српског народа у Црној Гори је подразумијевала рушење суверенитета црногорске државе, дакле и беспризорно мијешање у унутрашњи политички живот”, оцењује Ђукановић.

Прочитајте још:  Мађарска:ЕУ жели нове санкције Русији да би оправдала њене грешке

Мисли да су поставили добар демократски и европски темељ Црној Гори, и да може да издржи тај удар, а да ће јој они, наравно и даље бити стамена одбрана, сада из позиције најјаче опозиционе странке у црногорском парламенту.

“Мислим да ми то можемо да издржимо. Ако је ријеч о власти, поштујемо демократска правила. Власт се бира на слободним изборима. Грађани су слободном вољом жељели овакву власт и имају је”, рекао је он.

Додао је да се савез већине потврдио да неће мењати спољно-политички курс Црне Горе, да неће покушавати да изведу Црне Горе из НАТО-а и да ће наставити пут ка ЕУ.

“Казали су да преузимају све међународне уговоре које је Црна Гора потписала. И казали су да неће мијењати државни и правни статус Црне Горе и симболе Црне Горе. Неко ће казати, већину од тих одлука не би могли ни донијети, не улазећи у уставно правна рјешења, важно је то било чути од њих. Ја сам веома задовољан тиме што сам чуо”, навео је Ђукановић.




Истакао је и да поштују промену у нечијем становишту, и дају му прилику да нешто ради, али и да ће из опозиције врло тврдо заступати интензивнији ход ка европском систему вредности.

Поновио је да ће бранити Црну Гору “и из шуме ако треба”.

“Па наравно, бранићемо је свим средствима, као што сам рекао и из шуме, и нећемо се ваљда, као што знате, ту разликовати у односу на генерације наших предака”, поручио је он.

Запитао је, како мислите да се Црна Гора одбранила кроз претходне векове, и откуд Црној Гори десет векова државности?

“Тако што није брањена у парламенту, него је брањена оружјем, брањена је у шуми. Према томе ако неко мисли да може да нам одузме наш кров над главом, радићемо оно што бисте и ви радили када би неко дошао да вам мимо ваше воље руши ваш кров над главом, то је логично”, закључио је Ђукановић.

Прочитајте још:  Скандалозно: Смењен Предраг Спасојевић, начелник Истражног затвора у Управи за извршење кривичних санкција у Спужу!!!




“Ако Амфилохије постави камен биће му срушен”
Упитан може ли да се деси сцена која је већ најављена да ће бити у тој еуфорији победника, на пример, на Цетињу, као симболу црногорске државе, да Амфилохије и СПЦ, направи храм, рекао је да се то не може догодити.

“То може бити његова намјера која се на Цетињу не може догодити. Наравно, ако крене, и постави камен, биће му тај камен срушен, и он то зна и зато неће кренути. Наравно, то он најављује откако је дошао ’89. године да ће да сруши Маузолеј, а да постави и врати горе цркву Карађорђевића. Наравно, нема шансе за то. Нема никакве шансе”, поручио је Ђукановић.

Рекао је и да ће га зауставити они који треба да га зауставе и који су му то већ казали. То су му, како је навео, казали грађани Цетиња, да вероватно преко њих живих то не може да уради. То је прича која се ту завршава”.

Он је додао да свако ко иоле озбиљно анализира западно-балканску политику у посљедње две, три године, мора приметити да се, корак по корак, рестаурирају и ревитализују идеје из 90-их година.

“Тадашње идеје су биле да се формира велика Србија, велика Албанија и велика Хрватска. Последица тих сулудих идеја је велика трагедија у којој је животе изгубило близу 150.000 људи”, рекао је Ђукановић.




“Црногорци су Милогорци”….
Говорећи о односу Србије према Црној Гори Ђукановић каже да је Црна Гора на стубу срама у медијима у Србији.

“Црногорци су Милогорци, још горе од тога Црногорци су усташе, чиме се, дакле, показује елементарно неуважавање, односно за сваког ко зна историју, и ко елементарно пажљиво чита и наше медије и нашу политичку и друштвену реалност, дакле, потпуно је јасно да се прави увертира за оно што се жели поручити”, сматра Ђукановић.

Прочитајте још:  Зашто Украјина мрзи Белорусију

Даље, како Ђукановић наводи, Црна Гора је грешком неком 2006. године остварила своју самосталност, али да је Црна Гора је природни део српског света, природни део велике Србије.

“Вјероватно, додатно у околностима у којима је кренуо процес формализације независног Косова, нека врста хране којом треба нахранити гладна националистичка уста, која све теже подносе губитке кроз које су пролазили, а најтеже, чини ми се, подносе формализацију губитка Косова и, дакле, Црна Гора би у ту сврху могла добро послужити”, оцењује Ђукановић.




Рекао је и да Црна Гора ни најмање не гледа на то не само, како је казао добронамерно не може ни гледати, него ни наивно, не слушају то што се у званичним обраћањима каже, него уз то читају и између редова.

“Нећу поднети оставку, немам контакте с Додиком и Вучићем”
“Градити грађанску државу на Балкану је тежак посао. Моја порука је следећа – 14 година радимо на томе. Је ли неко вјеровао да ћемо за 14 година то завршити, да ћемо ретуширати све оно што је укупна балканска историја. Да ли је неко вјеровао да ћемо стално бити власт. Ваљда не”, оценио је црногорски председник.

Казао је да није у контакту са српским чланом председништва Босне и Херцеговине Милорадом Додиком и председником Србије Александром Вучићем.




“Из оног што сам прочитао као њихове ставове нисам имао инспирацију да разговарамо, јер сам схватио да они апсолутно не разумију црногорску друштвену и политичку реалност, а да из угла својих националних интереса неправедно и неутемељено суде о Црној Гори. Зато не пратим то што Додик говори”, рекао је црногорски председник.

Казао је и да није у пословним релација с Вучићем. “То су глупости”, нагласио је Ђукановић.

Поручио је да неће поднети оставку на место председника Црне Горе.

Ђукановић је истакао и да је мењао “своја политичка становишта”.

“Припремили смо земљу за независност, а након тога знали шта ћемо са независношћу”, закључио је црногорски председник Мило Ђукановић.



ВИЈЕСТИ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *