Најцрња предвиђања доктора Тиодоровића до сада: Следи пораст броја заражених и то врло брзо

0

Др Тиодоровић (Фото: Јутјуб)

Број заражених директно је везан за понашање људи, да ли поштују мере или не. У великим градовима је највећа опуштеност, али такође и у местима где се летује, не само у иностранству, већ и код нас у бањама и на планинама, рекао је епидемиолог проф. др Бранислав Тиодоровић.

Он додаје и да ћемо имати и у септембру и октобру лепе дане, биће више сунца, те ће људи и то свакако користити за одмор или за викенде, тако да је реално очекивати да може доћи до скока броја заражених.

Додатни опрез

Епидемиолог истиче да би у наредних 10 до 15 дана могло доћи до скока броја заражених, али не само због повратника с летовања, већ и због одређених ситуација унутар Србије.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Како појашњава, одређени број људи се понаша као да вирус није присутан, што свакако није добро понашање, те апелује да се мере морају поштовати. Иако подаци говоре да је у Србији најмирнија ситуација у овом делу Европе, то не би требало да изазива оптимизам, него да нас наведе на додатни опрез.

– Када су повратници у питању, грађани су упознати са свиме, на граници се добија упутство које је пре свега апел да брину о свом здрављу и на тај начин о укупном здрављу популације – додаје Тиодоровић.

Вакцинација против грипа потребнија него икада пре

Стиче се утисак да су се људи заборавили, да ће доћи период хладних дана када долази до појаве респираторних инфекција, а да ће свакако на удару бити хронични болесници, они са слабијим имунитетом.

Прочитајте још:  Немачки професор тврди да је корона направљена у лабораторији




– Грип ће се појавити вероватно, мада видим да на јужној полулопти није показао неку велику активност. Али у овом случају, рецептор на који се везује корона вирус и онај на који се везује вирус грипа нису исти, зато може доћи од миксовања. Зато је сада врло тешко прогнозирати када ће се грип појавити. Код нас се годинама појављивао у јануару и фебруару. Ми ћемо сада имати и повећање вирусних и бактеријских инфекција. Савет је свакако вакцинација против сезонског грипа како бисмо избегли баш то миксовање – каже епидемиолог.

Мутација короне

Питање које свакако забрињава је да ли се може догодити да нам се у другом таласу корона појави у неком другом облику, са одређеном мутацијом. Епидемиолог Тиодоровић сматра да се то неће догодити, јер је за мутацију потребно време.

– У овом случају се не говори о томе у научним круговима, корона може доживети мутацију, али ово је сувише рано, увек мора да прође неко дуже време. Та мутација, потпуна генотипска измена, за њу треба неки извор у животињском свету, па да са животињског света пређе на човека, да се адаптира, да може да се пребаци на човека, а за то су потребне године. Али се могу десити мале промене па да неки од генотипова буде у Европи, други у Кини, трећи у Америци, а те разлике су толико мале, да не условљавају никакву проблематику у вези с дијагностиком или терапијом – објашњава професор Тиодоровић.

Говорећи о школама, епидемиолог сматра да систем добро функционише и да су оне сигурна места, без обзира на број оболелих ученика и запослених. Позвао је родитеље да буду одговорни као и до сада.

Прочитајте још:  ХАОС У ЛОНДОНУ: Народ устао против карантина, више од 100 ухапшених (ВИДЕО)

Замор становништва, замор медицинара

Како даље објашњава епидемиолог, у протеклом периоду здравствени систем је био на удару, те је ова пауза са мањим бројем заражених добро дошла.




– Једноставно постоји замор становништва, постојао је и премор здравственог система, свих тих људи који месецима раде са ковид зараженим пацијентима, јер је у јулу било пренатрпано. Ова пауза је добро дошла да се један значајни део здравственог система одмори, да се припреми. Треба имати на уму када буде захладило да ће људи више боравити у затвореном, што ће бити у новембру, децембру, и да су тада погоднији услови за ширење инфекције, те је веома важно да се примењују мере – истиче професор Тиодоровић.

У систем надзора се пријавило 4.500 људи

Епидемиолог и члан кризног штаба Предраг Кон изјавио је да уведени систем надзора због пандемије вируса корона на границама Србије одлично функционише и да је већ дао одређене резултате. Кон је за ТВ Пинк рекао да се за надзор пријавило већ око 4.500 људи.

– Највећи ризик долази од оних који се с одмора враћају у Србију. Разлика је у томе што више није на њима да ли ће сами да се јаве у ковид амбуланту, већ ће то морати да ураде по закону уколико осете здравствене потешкоће – истакао је Кон.

Он је додао да они који не могу да се пријаве електронски треба да оду код свог изабраног лекара и да се на тај начин пријаве.



Блиц

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *