ДАНАС ЈЕ ВЕЛИKИ ПРАЗНИK, ЦРВЕНО СЛОВО И ПОСТИ СЕ: За људе рођене на Kрстовдан важе посебна правила, ево шта се ваља на овај дан

0
Youtube Printscreen

Српска православна црква и верници данас славе Kрстовдан, велики празник у знак сећања на дан када је пронађен и ископан Часни крст на Голготи и дан када је враћен из Персије у Јерусалим. Овај празник још се зове и Воздвижење Часног крста.

За људе рођене на овај дан верује се да на својим нејаким плећима носе сенку Часног крста и да су зато пред Богом посебно одговорни за своје поступке.

Слави се двапут у току године, 18. јануара и 27.септембра.
Раније су се људи строго држали поста на овај дан. У неким селима одржавају се вашари. Највећи вашар у Горњој Пчињи приређује се у Радовници , испод цркве поред реке Пчиње, где је подигнуто неколико сеника који се користе за вашар. Људи рано долазе и продају и купују стоку све до поднева, а од поднева долазе они који желе да виде вашар, да буду виђени и да се провеселе.

Народни обичаји и веровања

Стари је обичај да се на овај дан стока премазује катраном у знаку крста да би се заштитила од болести. У народу се верује да се на Kрстовдан змије повуку на починак и да их од тада више нема.У свим селима исплаћују пољаке, који чувају поља од Ђурђевдана до Kрстовдана и који терају птице и наплаћују глобе од оних чија стока прави штете на туђим њивама. Исплаћује се онолико колико је договорено о Ђурђевдану.

У нашем народу се верује да на Kрстовдан – 11. по старом, односно 27. септембра по новом календару, треба ископати рупе за сађење воћака, како би им се гране што више разгранале.
У околини Лесковца на овај дан Ијуди су у цркви освештавали босиљак, грожђе, жито и јабуке. Тај освештани босиљак држали су са иконом и он је касније служио за разна исцељења. У многим крајевима се тог дана предсказује и време:

– Ако је на Kрстовдан облачно, зима ће бити богата снегом, а ако је суво, наредна година ће бити сушна. – Ако до Kрстовдана не оду ласте, неће бити јаке зиме. – Тиха киша о Kрстовдану предсказује благу зиму. – Грмљавина о Kрстовдану предсказује плодну годину. – После топлог и сувог септембра предстоји хладан и кишовит октобар.

– Септембарска киша – злато њивама, отров виноградима. – Што „не скува“ август, „скуваће“ септембар.

– Kакав септембар, такав и март. – Ако је Kрстовдан облачан, зима ће бити снеговита. Ако је ведар, биће сувомразице. Обичај је да се на Kрстовдан бере и посвећује босиљак. Слави се као крсна слава.Курир

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.