Јерменија разматра могућност признавања независности Нагорно-Карабаха

0

(Фото: википедија)

Јерменија разматра могућност признавања независности Нагорно-Карбаха, изјавио је јерменски премијер Никол Пашињан.

Како је рекао, то питање је неопходно веома озбиљно размотрити и спровести јавне дебате.

Такође је рекао и да је тренутно прерано говорити о конкретној ситуацији у Нагорно-Карабаху. „Наша војска каже да је ситуација напета, али је рано давати прецизнију прогнозу ситуације“, додао је.

Шта стоји иза сукоба Јерменије и Азербејџана

Нагорно-Карабах је мала територија која себе сматра независном земљом, иако је Азербејџан сматра својом. Треба напоменути да на тој територији већинско становништво чине Јермени.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!




Око те територије конфликт између Јерменије и Азербејџана постоји већ дуги низ година. Велики рат избио је 1918. године и трајао је до 1920. Обустављен је након што су обе републике ушле у састав Совјетског Савеза.

Тада је територија Нагорно-Карабаха добила одређену аутономију иако је и даље била у саставу републике Азербејџан.

Након што се распао СССР, конфликт који је мировао поново се распламсао, и то након што су грађани Нагорно-Карабаха на референдуму прогласили независност крајем 1991. године.

Већ на лето следеће године Азербејџан је покренуо операцију великих размера са циљем да преузме контролу над Нагорно-Карабахом. У операцији је учествовало преко 8.000 азербејџанских војника и четири додатна батаљона, најмање 90 тенкова и 70 борбених возила пешадије, а коришћени су и Ми-24 хеликоптери.




Процењује се да је 30.000 јерменских избеглица било приморано да побегне из региона.

Међутим Јермени су успели да реорганизују војску и да крену у противофанзиву. До јесени 1992, азербејџанска војска је претрпела тешке губитке, а у фебруару и марту наредне године јерменска противофанзива преокренула је ток рата. Борбена дејства трајала су до 1994. године када је у Москви формално потписан мир.

Прочитајте још:  Шта чека Јерменију после Карабаха?

Од тог тренутка до данас конфликт се сматрао „замрзнутим“, иако је с времена на време долазило до краткотрајних сукоба.

Азербејџан традиционално подржава Турска, док Јерменија покушава да скрене пажњу светске јавности на константно кршење права јерменског становништва.



Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *