ХАРАДИНАЈ УБИЈА ХАШКЕ СВЕДЕОКЕ? Испливали стравични детаљи оптужнице

0

(Фото: Фејсбук)

Насим Харадинај, брат од стрица ратног злочинца Рамуша Харадинаја, припремао је ликвидације сведока који су у Хагу сведочили о злочинима терористичке ОВК!

Ово се наводи у налогу за Харадинајево хапшење које је наређено “због спремање одмазде над сведоцима”. У истој акцији ухапшен је Хисни Гуцати, председник удружења ветерана ОВК. Харадинај и Гунцати су протеклог викенда пребачени у хашки притвор Суда за ОВК, где чекају почетак суђења.

Плаћени да минирају суд

У налогу за хапшење тужиоци наводе да Харадинај и Гуцати објављивањем имена и личних података сведока “изложили те особе озбиљним опасностима.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– Гуцати и Храдаинај су на конференцијама за штампу у Приштини дистрибуирали поверљиве и нејавне информације које потичу из Тужилаштва и истражне радне групе која му је претходила. Оптужени су за кривична дела против правосуђа: застрашивање сведока, одмазду и повреду тајности поступка. Гуцати и Харадинај су на три конференције за штампу одржане 7, 16. и 22. септембра учинили доступне поверљиве информације и документе у вези са радом Специјализованог тужилаштва… Харадинај је притом, поменуо по имену неке сведоке и дао информације у вези са њиховим боравиштем и другим личним детаљима, а Гуцати га у томе није спречио. То је озбиљна претња или средство принуде – пише у налогу који је потписао француски судија Никола Гију.

У документу се наводи да су Харадинај и Гуцати несумњиво имали намеру да “над сведоцима спроведу одмазду”.

– Тужилаштво је хапшење тражило због ризика бекства Гуцатија и Харадинаја, који имају приступ значајним фондовима и ослањају се на широку мрежу присталица која укључује особе у безбедносним, полицијским и војним снагама. Гуцати и Харадинај имали су намеру да наставе да опструишу напредак кривичног поступка – навели су тужиоци.

Прочитајте још:  Аудио књиге: Владимир Димитријевић: Да Винчијев код Дена Брауна и припрема за долазак антихриста




Том Гаши, адвокат удружења ветерана ОВК, на другој страни каже да Гуцати и Харадинај нису криви за цурење тог документа Специјалног суда у Хагу.

Класично застрашивање
Председник Одбора за КиМ Милован Дрецун оцењује да је хапшење Харадинаја и Гуцатија било очекивано.

– Ово је застрашивање сведока. Ветерани ОВК су сазнали ко су заштићени сведоци, што је опасно – каже Дрецун.



Информер/ Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *