ХАРАДИНАЈ УБИЈА ХАШКЕ СВЕДЕОКЕ? Испливали стравични детаљи оптужнице

(Фото: Фејсбук)

Насим Харадинај, брат од стрица ратног злочинца Рамуша Харадинаја, припремао је ликвидације сведока који су у Хагу сведочили о злочинима терористичке ОВК!

Ово се наводи у налогу за Харадинајево хапшење које је наређено „због спремање одмазде над сведоцима“. У истој акцији ухапшен је Хисни Гуцати, председник удружења ветерана ОВК. Харадинај и Гунцати су протеклог викенда пребачени у хашки притвор Суда за ОВК, где чекају почетак суђења.

Плаћени да минирају суд

У налогу за хапшење тужиоци наводе да Харадинај и Гуцати објављивањем имена и личних података сведока „изложили те особе озбиљним опасностима.
– Гуцати и Храдаинај су на конференцијама за штампу у Приштини дистрибуирали поверљиве и нејавне информације које потичу из Тужилаштва и истражне радне групе која му је претходила. Оптужени су за кривична дела против правосуђа: застрашивање сведока, одмазду и повреду тајности поступка. Гуцати и Харадинај су на три конференције за штампу одржане 7, 16. и 22. септембра учинили доступне поверљиве информације и документе у вези са радом Специјализованог тужилаштва… Харадинај је притом, поменуо по имену неке сведоке и дао информације у вези са њиховим боравиштем и другим личним детаљима, а Гуцати га у томе није спречио. То је озбиљна претња или средство принуде – пише у налогу који је потписао француски судија Никола Гију.

У документу се наводи да су Харадинај и Гуцати несумњиво имали намеру да „над сведоцима спроведу одмазду“.

– Тужилаштво је хапшење тражило због ризика бекства Гуцатија и Харадинаја, који имају приступ значајним фондовима и ослањају се на широку мрежу присталица која укључује особе у безбедносним, полицијским и војним снагама. Гуцати и Харадинај имали су намеру да наставе да опструишу напредак кривичног поступка – навели су тужиоци.
Том Гаши, адвокат удружења ветерана ОВК, на другој страни каже да Гуцати и Харадинај нису криви за цурење тог документа Специјалног суда у Хагу.

Класично застрашивање
Председник Одбора за КиМ Милован Дрецун оцењује да је хапшење Харадинаја и Гуцатија било очекивано.

– Ово је застрашивање сведока. Ветерани ОВК су сазнали ко су заштићени сведоци, што је опасно – каже Дрецун.Информер/ Васељенска

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.