Мисле да је Балкан шведски сто: Албанци присвajају све што пожеле ― од Обилића до Лешнице

0
школе

Шиптарски терористи (Фото: Јутјуб)

Албански премијер Еди Рама представио је на Фејсбуку природне лепоте Северне Македоније ― Кањон Лешнице, као део Албаније и наставио са традицијом присвајања свега што се Албанцима свиди.

Годинама Албанија безуспешно „баца око“ на територије својих суседа, културно и верско наслеђе, али и историјске личности покушавајући да их, упркос чињеницама, представи као своје.

Албанци присвајају српске светиње
Недавно је приштинска Коха објавила да православни манастири и цркве из периода Немањића не припадају Србији, већ да је у питању наводно „древно албанско наслеђе“ настало на византијским споменицима у средњем веку.




То је био само наставак обмане коју је неколико месеци раније започела албанска телевизија „Топ канал“ у наводно документарном филму у којем се српско културно наслеђе на Косову и Метохији проглашава албанским, а Србија бива оптужена за крађу албанске историје

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Након реакције српске стране, да су то светиње српске православне цркве и културно наслеђе Србије и да ће тако и остати, албанска страна је утихнула.

Парола – ако немаш своје, узми туђе

Албанцима није страно ни прекрајање историје зарад присвајања великана и јунака који нису албанског порекла.

С времена на време покушавају да као своје, представе и Ђурђа Кастриотија, познатијег као Скендербег, Милоша Обилића, Карађорђа Петровића, Александра Македонског…

Српском владару Ђурђу Кастриотију подигли су и споменик у Тирани као албанском хероју, а према албанском тумачењу, Милош Обилић је Албанац Милуш Копилићи, рођен у околини Охрида, наводно син албанског свештеника из породице Блошми.




Тврде и да Карађорђе Петровић потиче од албанског племена Клименти, по његовом рођеном деди који се наводно звао Јован Мршин Климента, а албански политичар Разиф Халити тврдио је да нема потребе улазити у расправе јер је Александар Македонски – Албанац. Халити је објаснио да је „Велики Лека” припадник племена Пелазги (староседеоци Грчке) и позвао се на ауторитете као што је Плутарх.

Прочитајте још:  Како Запад покушава да отуђи Србију од Русије

Сан о „великој Албанији“ посебна прича

„Великa Албанија“ се још 2013. налазила на насловној страни уџбеника географије за четврти разред средње школе у Албанији. Мапу чини међународно призната држава Албанија обогаћена са „албанским подручјима“ у Црној Гори, Србији, Македонији и Грчкој. Поред Космета, у Србији је као албанско уцртано и подручје Бујановца и Прешева. Сва „албанска подручја“ су графички одвојена од мапе Албаније, али су означена истом бојом.

И док Албанци сањају свој велики сан, Балкан третирају као шведски сто са кога узимају шта год стигну и проглашавају својим. Ipak, од чињеница, не могу сакрити све што су покушали да украду.



Радмила Алкалај / Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *