Kолико је држава дала за Београд на води и ко је власник – и даље крију одговор

Александар Вучић (Фото: РТС)

Галерија Београд у оквиру насеља Београд на води требало би да буде отворена за месец дана. Простире се на 300 хиљада квадратних метара. Основа ће бити шопинг центар, а за сада нема отворених продавница. Радове на галерији обишли су председник Србије Александар Вучић, председник Игл хилса Мухамед Алабар, министар финансија Синиша Мали и градоначелник Зоран Радојичић. Kолико је новца до сада уложено у Београд на води, и у чијем је шта власништву, и даље су подаци на које је немогуће добити одговорних власти.

Изградња Београда на води, почела је заправо рушењем. Председник Србије Александар Вучић рекао је да су морали 573 објеката да уклоне… „Углавном уџерица, да људима створимо простор за живот, да избеглим Србима у Бристолу исто обезбедимо простор за живот, да гледамо да ствари поставимо правно-имовински на здраве ноге, да све буде чисто као суза и направили нешто најлепше нешто о чему су многи маштали“, наводи Вучић.
Н1: Kажете да сте све хтели да буде имовински-правно чисто као суза, да ли је чисто ко је рушио у Сава Мали 2016, у ноћи избора?

Вучић: Овде су уклоњени, заборавио сам то да кажем, бесправни објекти – не легални већ бесправни, са онима који су били легални, као што је био Симпо. Ту је договорено плаћено, добили су високу цену да плате раднике, продуже производњу и могли су да наставе да раде.

Н1: Нисте ми одговорили ко је рушио у Сава Мали?

Вућић: Надлежни органи су то већ утврдили

„То је случај који по својој димензији превазилази случај извесних грађевинских објеката који су ту и који се тиче онога са чим се боримо у оквиру Поглавља 23 транспарентности система правосуђа и правног система – он задире у темеље функционисања правне државе“, коментарише за Н1 Тања Јакоби из Центара за истраживање јавних политика.

Осим што је заобиђена правна држава, заобилазе се и информације ко колико новца даје за изградњу Београда на води.
Н1 (питање директору компаније „Игл Хилс“ Мухамеду Албару): Kолико новца је до сада стигло из Уједињених Арапскуј Емирата, односно компаније Игл хилс, за све ово што видимо и да ли вас задовољава динамика радова? Познајући ваш рад у Дубаију, у Абу Дабију, нигде се оволико не касни са радовима…

Вучић: Дакле, страховито вас подржава и само жели да добије што више одговора, па вас молим да са што више енергије то све објасните…

Мухамед Албар: Знате, ја послујем у 14 земаља широм света и знам како то функционише, све ово има једну дубљу сврху и нада је та која је важна, важнија од свег тог новца који ће бити уложен.

Поцес изградње Београда на води није прошао законску процедуру расписивања тендера и учествовања више понуђача од којих би држава изабрала најбољег. „Него смо ми избрали један други пут, који је заправо одсекао сваку могућу конкуренцију и упутио нас на једно једино решење које се сада наставља и које само наставља да живи тај свој нетранспарентни живот који је постављен од самог почетка“, оцењује Јакоби.
„То је човек који зна како ће да вам одговара, три године можете да му постављате питање – нећете, сем позитивне емоције, ништа да му извучете. Он је давао у тренуцима кризе свој лични новац и ја сам му на томе захвалан – зато што није хтео да београдско градилиште стане ниједног тренутка. Реч је о стотинама милиона евра“, рекао је Вучић о Албару.

Н1: Kолико новца су грађани Србије дали за ово приватно насеље?

Вучић: Овде је јавно, што се насеља тиче, 32 посто. То је огромна вредност – негде око 10 хиљада пута већа од вредности коју смо имали пре само седам година.

Док је за арапског партнера најбитнија нада, а председник Србије крије колико је нашег новца до сад уложено, а није са подацима ускочио ни министар финансија Синиша Мали, из Института за економско-правне експертизе стиже податак да је Игл Хилс укупно уложила око 70 милиона евра, али и да је Дирекција за иградњу Београда одобрила 98 милиона евра кредита, за уређење грађевинског земљишта, што је за НИН пренео директор Института Миодраг Скулић.
ССП: Након промене власти, раскинућемо штетан уговор

Београдски одбор Партије слободе и правде саопштио је да ће, након промене власти, бити раскинут штетан уговор о Београду на води, и да ће надлежни државни органи спровести истрагу против свих одговорних лица која су учествовала у његовом потписивању.

Та странка наводи да је реч о једном од најштетнијих уговора по коме су држава Србија и град Београд уложили земљиште вредно стотине милиона евра, преузели на себе експропријацију која је коштала још толико и одложили плаћање трошкова за уређење грађевинског земљишта.

За све то су добили 32 одсто власништва, док је арапска страна, која није уложила скоро ништа, власник 68 процената, наводе.Жаклина Таталовић, Н1 Београд

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.