Брука у уџбенику за основце: Права им гарантује Вучић

0

Foto: Građansko vaspitanje

Kада су ученици другог разреда основе школе добили радну свеску за Грађанско васпитање, нису очекивали да ће поред цртања, писања и размишљања, требати да уче и о председнику републике. Kако пише у поменутом уџбенику, деци би све што раде одрасли требало да буде за њихово добро, а то им, како се наводи, гарантује ни мање, ни више него председник републике, у овом случају Александар Вучић.

Наиме, у оквиру Грађанског васпитања ученици би требало да се упознају са друштвеним окружењем, неговањем људских вредности, да развијају вештине ненасилне комуникације, као и да се упознају са дечјим правима.

Радна свеска за другаке има девет тема које се, између осталог, баве упознавањем са школом, осећањима као што су стид, љубомора, срамота, кривица, комуникацијом, решавањем сукоба између дечака и девојчица, али и сукобима између одраслих и деце.




И управо једна од тих тема су и Дечја права која се обрађују у седмом поглављу. Међутим, на страни број 100, појавило се и једно право у коме се помиње и председник републике.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Међу правима као што су да сва дечја права важе за сву децу на свету, да деца имају право да кажу оно што мисле и да их други саслушају, да нико не сме да их мучи, кажњава и незаконито држи у затвору, да имају право да се друже са другом децом, да имају право на слободне време, игру и одмор појавило се још једно право и то у члану 3.

“Све што раде одрасли треба да чине за твоје добро – то ти гарантује председник републике”, наводи се у том члану.

Прочитајте још:  Ко финансира огранак левичарске организације у Београду?

Дакле, по овоме, председник републике, односно Вучић, гарантује свој деци у Србији, да ће одрасли да поштују њихова права.




На крају уџбеника није наведено ко су извори, али се претпоставља да су се аутори, када су права која деца имају, ослањали на она која су установиле Уједињене нације и то у Kонвенцији УН о правима детета. Међутим, члан 3. те Kонвенције гласи:

“Сваки одрастао човек мора урадити оно што је најбоље за тебе. Kада одрасли доносе одлуке, они морају размислити како те одлуке утичу на децу”.

Из приложеног се види да ту нема никаквог председника републике, па се поставља питање – како су аутори ове радне свеске дошли на идеју да га убаце као гаранцију дечјих права и тиме мислили да Александар Вучић, може малишанима то да гарантује. Или су вођени предизборном кампањом странке на чијем је челу управо тренутни председник Србије, а која је носила назив “За нашу децу”, помислили да то једноставно треба да буде тако.

Иначе, “Грађанско васпитање – сазнање о себи и другима” – радну свеску за други разред основне школе, чији су аутори Нада Игњатовић -Савић, Јелена Димитријевић, Валерија Живковић, Станка Жица, Татјана Живановић, Смиљана Грујић и Марина Остојић, издао је Kреативни центар, а одобило Министарство просвете Републике Србије.



Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *