Да ли ће и како „Фејсбук“ наставити да ради у Европи

0
(Фото EPA-EFE/SASCHA STEINBACH)

У компанији „Фејсбук“ тврде да је, због нових прописа који утичу на начин размене података између ЕУ и САД, доведено у питање функционисање њихове основне мреже и „Инстаграма“ у Европи.

Компанија је 10. септембра поднела документа Високом ирском суду. „Фејсбук“ је оспорио прелиминарну наредбу коју је раније овог месеца издао ирски Надзорни орган за заштиту података.

Комесар за заштиту података запретио је да ће блокирати „Фејсбук“ у пребацивању података из ЕУ у САД, а све услед забринутости због приватности.

„У случају да подносилац захтева („Фејсбук“) буде подвргнут потпуној суспензији преноса података корисника у САД, пошто сматрамо да је то оно што надлежни надзорни органи предлажу, подносиоцу захтева није јасно како би, у тим околностима, могао да настави да пружа услуге Фејсбука и Инстаграма у ЕУ“, изјавила је шефица за заштиту података компаније „Фејсбук“ за Ирску, Ивон Кунан, додајући да Фејсбук има 410 милиона активних корисника месечно у Европи.
Из компаније међутим тврде да оваква изјава не представља претњу повлачња са тржишта ЕУ.

„`Фејсбук` не прети повлачењем из Европе. Правни документи поднети ирском Високом суду показују само јасну реалност о томе да се `Фејсбук` и многа друга предузећа, организације и пружаоци услуга, ослањају на пренос података између ЕУ и САД како би функционисао њихов рад“, наводи се у саопштењу ПР „Фејсбука“.

„Недостатак сигурног, и легалног међународног преноса података, штетиће економији и кочити раст предузећа заснованог на подацима у ЕУ“, додаје се у саопштењу.
Vice News, који је добио пуну верзију „Фејсбуковог“ саопштења, известио је да се технолошки гигант такође жалио да се према њему поступа неправично, јер ниједна друга америчка технолошка компанија није била на сличној мети надзорног органа.

Прелиминарна наредба службе за мониторинг, довела је у питање то, да ли систем који „Фејсбук“ тренутно користи за слање података у САД, има правну снагу по захтеваним стандардима.

Поменути стандард (Standard Contractual Clauses) је у јулу сматран важећим као механизам за пренос података међу државама, након што је ЕУ деактивирала дугогодишњи споразум о преносу података између ЕУ и САД.

Међутим, да би се квалификовале за те стандарде, државе морају да покажу довољно висок ниво заштите приватности података, а забрињава то што се амерички систем надзора података слабо подудара са високим стандардима ЕУ о приватности.РТС, BUSINESSINSIDER.COM

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.