Демонстрацијама против закона о забрани демонстрација

0

EPA-EFE/ ABIR SULTAN

Десетине хиљада Израелаца протестовале су вечерас против премијера Бењамина Нетањахуа и његове владе широм Израела.

Демонстрације су изазване након усвајања контроверзног закона којим се забрањују масовне демонстрације у склопу мера изолације због пандемије.

Демонстрирало се на стотинама локација уз настојање да се демонстранти придржавају мера физичког дистанцирања.

Једна група која организује протесте “Црне заставе” рекла је да је више од 100.000 људи учествовало у протестима, али то није независно потврђено.

Судећи по медијским извештајима, вечерашње демонстрације су можда привукле највише људи да искажу неслагање с Нетањахуом коме се суди за корупцију и због лошег одговора владе коју предводи на кризу насталу због наглог ширења заразе корона вирусом.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!




Израелски медији известили су и да су на многим местима демонтранте напали противнички активисти и да су неки повређени људи пренети у болницу.

Полиција је ухапсила најмање деветоро демонстраната у Тел Авиву јер се нису придржавали здравствених прописа, а кажњено их је на стотине.

На основу нових мера уведених ове недеље Израелцима се забрањује да удаљавају више од својих кућа више од једног километра и да могу да протестују у групама од по 20 и да те групе буду на прописаном растојању.




Очекивало се да ће ти прописи задати ударац демонстрацијама које су се овог лета сваке суботе одржавале испред премијерове резиденције у Јерусалиму, али вечерашњи масовни одзив широм земље је показао да су заправо послужиле да се појача противљење Нетањахуу.

Полицајци су наводно проверавали адресе демонстраната како би утврдили да ли су се удаљили више него то је дозвољено од својих кућа.

Прочитајте још:  Лукашенко о Србији: Таква политика нам није потребна могућ опозив амбасадора (видео)

У Израелу је данас забележено 5.603 нових случајева заразе корона вирусом, а број преминулих повећао се на 1.679.



Beta

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *