Ово је једна од највећих мистерија свих времена: Нестали градови, државе и цивилизације без трагова

0

Kолапс држава, градова, цивилизација Бронзаног доба био је муњевит, али нико не зна зашто
Многи градови, па и државе, моћне империје су пропадале, разаране ратовима, миграцијама, али никада се није десило да, као што је то био случај у касном Бронзаном добу, нестану, за изузетно кратко време, скоро истовремено, целе насеобине, градови, државе у целом, тада познатом свету!

Оно што је још чудније не постоје никакви записи, па чак ни предања о томе шта је то што је могло да задеси, за то време, изузетно напредне цивилизације, које су за собом оставиле велелепне грађевине (већином све у рушевинама) уметничка дела непролазне вредности.

Пропале су, једноставно нестале, земље у Средоземљу, Kавказу, Азији. Између 1205. и 1150. године пре нове ере пропало је између осталог Микенство краљевство, Хетитско краљевствоу Анадолији, Ново краљевство у Сирији и Ханану, моћно краљевство Угарита, Ново-египатско краљевство.
Не постоји ни један град између Грчке и Газе да није разорен! Сва су била економски моћна са бројном и добро наоружаном армијом.

Теорија има више. Али, ако је све било дело једне армије која је све похарала, како је могуће да није остало трага о томе? Зашто је човечанство отишло два корака уназад?

Kо је разорио Микену и зашто није наставио ту да живи, искористи њена културна и свакојака блага? Kоја је то сила могла да поруши тако муњевито утврђене градове и са којим оружјем?
То “мрачно доба” у коме је дошло до стагнације људског рода, трајало је око два века! Тек са појавом неохетитских краљевстава, ново-асирске државе, дошло је до помака. Али, ни тада нико није записао бар ни народно предање, легенду шта се заправо десило?

Одговор који дају неки истраживачи је јасан – нису ништа могли да напишу јер нико није могао да посведочи о разарањима! Зашто? Kоја је то мистериозна сила човечанство вратила у мрачно доба? И да ли је “неко нешто исправљао”?

И зашто је Месопотамија поштеђена?

За крај остаје и питање да ли је могуће да је била нека природна катастрофа, незапамћени земљотрес, нека врста урагана, магнетних поља. И зашто нико није, бар у пећни нацртао неку слику, неки делић тог ужаса!(Новости.рс)

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.