Ово је једна од највећих мистерија свих времена: Нестали градови, државе и цивилизације без трагова

0

Kолапс држава, градова, цивилизација Бронзаног доба био је муњевит, али нико не зна зашто
Многи градови, па и државе, моћне империје су пропадале, разаране ратовима, миграцијама, али никада се није десило да, као што је то био случај у касном Бронзаном добу, нестану, за изузетно кратко време, скоро истовремено, целе насеобине, градови, државе у целом, тада познатом свету!

Оно што је још чудније не постоје никакви записи, па чак ни предања о томе шта је то што је могло да задеси, за то време, изузетно напредне цивилизације, које су за собом оставиле велелепне грађевине (већином све у рушевинама) уметничка дела непролазне вредности.

Пропале су, једноставно нестале, земље у Средоземљу, Kавказу, Азији. Између 1205. и 1150. године пре нове ере пропало је између осталог Микенство краљевство, Хетитско краљевствоу Анадолији, Ново краљевство у Сирији и Ханану, моћно краљевство Угарита, Ново-египатско краљевство.




Не постоји ни један град између Грчке и Газе да није разорен! Сва су била економски моћна са бројном и добро наоружаном армијом.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Теорија има више. Али, ако је све било дело једне армије која је све похарала, како је могуће да није остало трага о томе? Зашто је човечанство отишло два корака уназад?

Kо је разорио Микену и зашто није наставио ту да живи, искористи њена културна и свакојака блага? Kоја је то сила могла да поруши тако муњевито утврђене градове и са којим оружјем?




То “мрачно доба” у коме је дошло до стагнације људског рода, трајало је око два века! Тек са појавом неохетитских краљевстава, ново-асирске државе, дошло је до помака. Али, ни тада нико није записао бар ни народно предање, легенду шта се заправо десило?

Прочитајте још:  Научници су узнемирени мистериозним понашањем земљине коре код Новог Зеланда

Одговор који дају неки истраживачи је јасан – нису ништа могли да напишу јер нико није могао да посведочи о разарањима! Зашто? Kоја је то мистериозна сила човечанство вратила у мрачно доба? И да ли је “неко нешто исправљао”?

И зашто је Месопотамија поштеђена?

За крај остаје и питање да ли је могуће да је била нека природна катастрофа, незапамћени земљотрес, нека врста урагана, магнетних поља. И зашто нико није, бар у пећни нацртао неку слику, неки делић тог ужаса!



(Новости.рс)

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *