Свети Јован Златоусти: Ноћна молитва чисти рђу наших грехова

0

Свети Јован Златоусти

Разгори душу своју молитвом. Верујте ми, ни огањ не чисти толико рђу метала, колико ноћна молитва чисти рђу наших грехова.

Требало би да се постидимо ноћних чувара. Они ноћу с будношћу обилазе улице ради људског закона, гласно вичу на хладноћи и шетају сокацима, често и покисну до коже и смрзавају се – ради твоје сигурности, и ради чувања твог новца.

Они улажу толико напора ради твог новца, а ти не радиш ништа за своју сопствену душу? Али, ја вас не терам да лутате под отвореним небом, попут њих, или да напрежете свој глас и гласно вичете, већ, остајући код куће на неком осамљеном месту или чак у својој соби, приклоните колена и молите се Владики.

Зашто је, дакле, сам Господ ноћу остао будан на Маслинској гори?

Зар не зато да би нама постао пример? Како су биљке тада, мислим ноћу, засићене животворном влагом, тако се душа, па чак и више од њих, у ово доба освежава молитвом.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Оне које је исушило дневно сунце, ноћу се напајају влагом. Сузе које се проливају против похоте и сваког распаљивања и жара, делотворније су од било које росе: оне не допуштају да претрпимо било какву штету.

Ако душа не осети ову росу, током дана ће потпуно усахнути. Да се ​​не догоди да некога од нас прогута тај пламен, но, дај Боже, да се сви ми, окусивши небеску росу и наслађујући се човекољубљем Божијим, благодаћу Господа нашега Исуса Христа, ослободимо терета грехова. Амин.

Превод са руског и приређивање: „Борба за веру“

Превод са грчког на руски: «Трость Скорописца»

Извор: https://www.vimaorthodoxias.gr/

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *