Црвени крст: Из Нагорно-Карабаха нам највише траже вреће за тела погинулих

0
Уништена кућа у Нагорно Карабаху (Фото АП)

Зара Аматуни, представница Међународног Црвеног крста у Јерменији, изјавила је у интервјуу за телевизију РТ да се у Нагорно-Карабаху догађа хуманитарна катастрофа несагледивих размера.

„Последњих дана бележимо озбиљну ескалацију сукоба. Од самог почетка борби, 27. септембра, имамо особље на линији разграничења и то, наглашавам, на обе стране. Они прате све хуманитарне последице војних активности, а до нас стижу извештаји о великом броју погинулих и повређених на обе стране. Међу њима је много цивила, има много жена и деце. Поред тога, велики број људи напушта своје домове, али тренутно немамо довољно података да сагледамо димензије ове хуманитарне катастрофе“, навела је Аматуни.
Већ данима се представницима Црвеног крста у Јерменији јављају преплашени људи који нас питају шта да раде, куда да беже, и где да се склоне како би они и њихове породице били колико толико безбедни, казала је Аматуни.

„Читава ова ситуација нас веома забрињава, пре свега због наступајуће зиме. Школа је почела тек пре неколико недеља, деца у подручјима захваћеним сукобима су ван себе, људи покушавају да се некако заштите, разумљиво је да су уплашени. Поред свега тога, и пандемија вируса корона је додатна претња на обе стране, што нам никако не помаже. Добијамо извештаје о уништеној цивилној инфраструктури, на обе стране, а посебно нас забрињава то што у војним дејствима, по свему судећи, страдају и школе и болнице“, нагласила је она.

На питање шта Црвени крст ради како би помогао грађанима у зараћеним подручјима, Зара Аматуни одговара да су службеници те организације у непрестаном контакту и са војним и са цивилним властима, и грађанима на терену.
„Од првог дана борби смо у контакту с припадницима локалних заједница у подручјима које су погођене борбама. У овом тренутку, приморани смо да контакте обављамо углавном телефонским путем, јер наши службеници нису у могућности да се крећу по терену због интензитета борби и непредвидивости ситуације, али смо за сада успели да пошаљемо хуманитарну помоћ болницама у Нагорно-Карабаху, пре свега основне медицинске материјале, а форензичарима шаљемо специјалне вреће за тела погинулих, које су у великом дефициту. Тренутно није само тешко проценити хуманитарне потребе и техничке потребе здравствених радника, већ и форензичара“, истакла је Аматуни.

У вези с медијским извештајима у којима се, од почетка борби, тврди да се на свим странама велики број младих непрестано пријављује са жељом да учествују у рату, Зара Аматуни каже да то све време изазива озбиљну забринутост припадника међународних хуманитарних организација у региону, али и широм света.

„Помно пратимо извештаје са терена, и већ смо са свим сукобљеним странама поделили своју забринутост због оваквих тенденција. Изразили смо уверење да је без обзира на развој догађаја на фронту, у овом конфликту се мора обезбедити пуна примена међународног хуманитарног права. То се односи не само на војне активности обе стране, већ и на одлуке командног кадра и понашање војника. Међутим, наглашавам да су у овом тренутку цивили наша главна брига, и ми смо фокусирани пре свега на њихове потребе“, каже Аматуни на крају разговора за телевизију РТ.Спутњик

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.