Сузавац и водени топови на присталице опозиције у Kиргистану

0

Киргистан (Фото: AP/Tanjug)

Најмање 16 људи повређено је у главном граду Киргистана у сукобима полиције и демонстраната, који су оспоравали исход парламентарних избора у којима доминирају све странке блиске председнику.

Присталице партија које нису успеле да освоје ниједно место у парламенту према прелиминарним резултатима, окупили су се на централном тргу у престоници Бишкеку, оцењујући да је гласање лажирано, пренео је Ројтерс.

Најмање 16 особа повређено је у у сукобу полиције, која је употребила сузавац, шок-бомбе и водене топове, и демонстраната, међу којима је био и један од лидера опозиције Јанар Акајев.




Неки од њих покушали су да прескоче ограду председникове резиденције, наводи британска агенција.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Само четири провладине странке од укупно 16 које су се кандидовале на изборима, успеле су да пређу цензус и уђу у парламент након избора у недељу.

Једанаест опозиционих партија оспорава резултате гласања што је подстакло њихове присталице да изађу на улице.

На изборима у недељу, странка Биримдик (Јединство), коју предводе присталице председника Соронбај Женбекова, освојила је 24,45 одсто гласова, према незваничним резултатима које је објавила Изборна комисија.

Одмах иза ње је странка Мекеним Kиргистан (Домовина) са 23,95 одсто гласова, на чијој листи су бивши чланови коалиције и бивши посланици опозиције.




Рискелди Момбеков, опозициони кандидат на председничким изборима из странке Ата Мекан, рекао је да је председник обећао поштене изборе, али да, како оцењује, није одржао реч.

Затражио је од изборне комисије да поништи изборе у року од 24 сата.

У земљи од шест и по милиона људи често долази до политичке нестабилности. У последњих 15 година два председника су свргнута у нередима, а трећи је у затвору након разлаза са наследником.

Прочитајте још:  НОВА МРАЧНА СНАГА РАСТЕ НА СЕВЕРУ СИРИЈЕ: Иза њих стоје Турци, погледајте како су их наоружани



РТС

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *