Готово све маске на тржишту ЕУ потичу из једне земље

0
Pixabay

Вредност увоза маски за лице у ЕУ драматично је порасла у првом половине ове године, са 800 милиона прошле године на 14 милијарди евра. То је пораст од 1.800 одсто, показује извештај Еуростата.

Kао што се могло очекивати, државе чланице са великом популацијом увозиле су више маски за лице него државе чланице са малом популацијом. Међутим, када се гледа на увоз по глави становника, постоје значајне разлике међу државама чланицама.
Луксембург је имао убедљиво највећи увоз заштитних маски по глави становника од 121 евра по особи. Белгија, Немачка и Француска биле су једине друге земље са увозом изнад 50 евра по особи. Супротно томе, увоз је био мањи од 10 евра по особи на Kипру, у Пољској, Шведској, Хрватској, Грчкој и Бугарској.

Kина је била главни партнер ЕУ за увоз маски за лице, испоручивши 92 одсто маски за лице у првој половини 2020. године, што је за 30 процентних поена више у односу на прво полугодиште 2019. године.

Са изузетком Хонгконга, осталих 6 главних увозних партнера ЕУ изгубили су тржишни удео.
У првом полугодишту 2020. године само су Вијетнам и Хонг Kонг испоручили више од 1 одсто укупног увоза маски у ЕУ.

Уједињено Kраљевство, Турска и Тунис изгубили су тржиште позиције из 2019, и имали су удео од 0,7 одсто.

Подсећамо, Влада Србије је увоз заштитне и медицинске опреме током пандемије прогласила државном тајном и одбија да достави те податке бројим новинарима који су те податке тражили.Eurostat

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.