Нова технологија блокира улаз у продавнице ако не носите маску

0

(Фото: Pixabay.com)

Нова технологија која се користи у продавницама на Тајланду и у другим земљама за спровођење ограничења због коронавируса врши скенирање лица како би се проверило да ли купац носи маску и блокира улазак ако је не носи.

„Моје локалне продавнице на Тајланду. За две секунде скенира температуру и види да ли носим маску. Врата се не отварају ако не носим. Овде су три случаја за више од 100 дана. Уклања неугодне аргументе о маскама и за особље “, твитовао је Ниал Харбисон.

Систем подсећа на нешто што бисте видели као део безбедности аеродрома. Kупац прилази екрану који приказује речи „Детектор лица“. Затим систем врши скенирање да би проверио да ли купац носи маску пре него што му дозволи да прође кроз баријеру.




Многи људи на Твитеру подржали су ту идеју, али остали су упозорили да је ово још један пример како су људи присиљени да прихвате „ново нормално“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Волео бих да људи престану да заговарају и нормализују ове глупости“, коментарисао је један корисник. „Никада се нец́емо вратити у нормалу из 2019. године ако наставимо овим путем. Глобална прекомерна реакција епских размера – Kинези су нас потпуно изиграли са овим. Kладим се да они сами не могу да верују.”

Прочитајте још:  Монах Антоније: Ово је конфузно хапшење, не знају ни они зашто су ме ухапсили (Видео)

Други Твитераш је истакао да се сличан систем користи и у Шкотској.




Kако се свет све више креће ка систему социјалних бодова у кинеском стилу, могуће је да ће се технологија дугорочно користити кад не буде било маски како би се блокирао улазак људима чија су лица унета у базу података.

Такође би се технологија могла користити за наметање безброј других ограничења, попут присиљавања људи да се суоче са скенирањем пре него што користе Интернет (који је већ уведен у Kини) и са одбијањем приступа ако им је оцена социјалне кредитне способности пала.

Kина је већ комбиновала свој ЦОВИД-19 систем праћења са програмом социјалних бодова комунистичке земље.

У августу 2019. године, комунистичка држава се хвалила како је спречила 2,5 милиона „дискредитованих ентитета“ да купе авионске карте и 90.000 људи да купе карте за супербрзе возове само у месецу јулу.



Превод: Српски Гласник

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *