Занимање будућности: Вучићев возач! Или како за 6 месеци постати милионер у Србији!

0
Вучићев возач Дејан Матић

Имовинска карта новог сарадника Владе Србије и директора Управе за заједничке послове републичких органа Дејана Матића, својевремено је била главна тема медија, управо због чињенице да је у року од само шест месеци од како је ступио на место председника општине Земун, вишеструко увећао своју имовину и практично постао милионер.

Како преносе медији, Дејан Матић је фришко изабран за рад при Влади Србије, на месту новог директора Управе за заједничке послове републичких органа, а његов пут до нове функције помало подсећа на телевизијску сапуницу у којој се сви снови испуњавају.

Како другачије објаснити да некадашњи возач, за само неколико година седне у фотељу једне овако важне институције.

Вртоглави успон

Матићева политичка каријера развија се буквално вртоглавом брзином. Како су из својевремено говорили у Српској радикалној странци, Матић је био лични возач Александра Вучића из времена док је био члан ове партије. Преласком у СНС почиње његов политички узлет. Врло брзо доспео је ни мање ни више него баш на чело општине Земун, којом су радикали својевремено ведрили и облачили.
Убрзо након тога постављен је и за члана Управног одбора Агенције за привредне регистре, након чега је покрет Доста је било против њега поднео тужбу Управном суду, са захтевом да се наложи Влади Србије да јавно објави пословну биографију Дејана Матића.

Ипак, много већи скандал од његовог успона у политици, изазвао је његов успон у имовинској карти. За свега пола године Матић је у њу нагурао имовину вредну неколико милиона.

Од Југа до милионске имовине за шест месеци

Тадашњи председник општине Земун је, наиме, за пола године проведених на овој функцији купио две куће, низ разних објеката и преко шест хектара земље.
У тренутку када је постављен за председника општине Земун 4. јула 2013, Матићева имовинска карта била је празна читавих месец дана. Матић није пријавио никакву имовину у имовинској карти поднетој Агенцији за борбу против корупције 6. августа 2013. године. Већ 30. јануара 2014. ситуација се драстично мења, па је Агенцији пријавио чак 18 некретнина.

У том тренутку у медијима се постављало питање како је то могуће, када се Матићева примања нису много увећала у односу на период када је обављао функцију помоћника председника, дакле свега неколико месеци раније. Писало се да је као помоћник примао плату у износу од 100.822 динара, а ступањем на нову функцију она је износила 123.082 динара.

Разлика од свега нешто више од 20.000 динара свакако није могла да покрије куповину две куће укупне површине од скоро 300 квадратних метара, четири њиве, шуму, пашњак и ливаду, као и објекат од 146 квадрата.

Да ствар буде занимљивија, пре него што је уопште дошао на јавну функцију, крајем 2009. године када је постављен за помоћника председника општине Земун Агенцији за борбу против корупције пријавио је само аутомобил “Југо”.

Иронија је да ће Матић сада баш одлучивати и о куповини аутомобила за потребе Владе Србије, чиме се између осталог бави Управа за заједничке послове републичких органа на чије је чело дошао.Нова

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.