ИСЛАМИСТИ УЗДРМАЛИ ФРАНЦУСКУ: Сви терористички напади од Шарли Ебдоа до данас

0

Француска (Фото: Танјуг/АП)

Мушкарац који је данас убио наставника средње школе пререзавши му грло на улици, јер је наводно на часу показивао карикатуре пророка Мухамеда, могао би бити извршитељ најновијег терористичког напада у Француској.
Британска агенција Ројтерс тим поводом је направила листу терористичких напада који су се догодили у Француској током последњих неколико година.

25. септембра ове године две особе су рањене ножем у Паризу у близини бивших канцеларија сатиричног часописа Шарли Ебдо, где су исламистички екстремисти извршили смртоносни напад 2015. године. Мускарац пореклом из Пакистана ухапшен је због напада.

– 3. октобра 2019. године Микаел Харпон, 45-годишњи информатичар са безбедносном дозволом за рад у седишту париске полиције, убио је три полицајца и једног цивилног радника пре него што га је полиција убила. Он је прешао на ислам око 10 година раније.




– 23. марта 2018. – Наоружани нападач убио је три особе на југозападу Француске након што је отео аутомобил, пуцао на полицију и узео таоце у супермаркету, вичући „Алаху Акбар”. Снаге безбедности упадале су у зграду и убиле га.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– 26. јула 2016. – Двоје нападача убило је свештеника и тешко ранило другог таоца у цркви на северу Француске пре него што их је француска полиција убила. Франсоа Оланд, који је у то време био француски председник, рекао је да су се нападачи зарекли на верност Исламској држави.

– 14. јула 2016. – Наоружани мушкарац улетео је камионом у гомилу која је славила Дан Бастиље у француском граду Ници, убивши 86 људи и ранивши још десет у нападу који је извела Исламска држава. Нападач је идентификован као Француз рођен у Тунису.

Прочитајте још:  МИЛИОН ЉУДИ НА УЛИЦАМА ФРАНЦУСКЕ: Бесни на Макронов закон – полиција ВОДЕНИМ ТОПОВИМА растерује демонстранте!




– 14. јун 2016. – Француз мароканског порекла ножем је избоо команданта полиције испред његове куће у предграђу Париза и убио његову партнерка, која је такође радила за полицију. Нападач је рекао полицијским преговарачима током опсаде да се одазвао на апел Исламске државе.

– 13. новембра 2015. – Париз је потресен вишеструким, готово истовременим нападима ватреним оружјем и бомбама на клубове широм града, у којима је 130 људи убијено, а 368 рањено. Исламска држава преузела је одговорност за нападе. Двоје од 10 познатих починилаца били су белгијски држављани, а тројица Французи.

– 7-9. јануара 2015. – Двојица исламистичких екстремиста упали су на редакцијски састанак сатиричног недељника Шарли Ебдо 7. јануара и почели да пуцају, убивши 12 људи. Још један екстремиста сутрадан убија полицајку и узима таоце у супермаркету 9. јануара, убивши четворо пре него што га је полиција ликвидирала.



Танјуг

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *